Gravad lax met rode biet

Gravad lax met rode biet

  • 500 g verse zalm
  • 125 g gekookte rode biet
  • 10 g verse dille
 
  • 2 eetl. grof zeezout
  • 2 eetl. versgemalen zwarte peper
  • 1 eetl. citroensap

Pureer de gekookte rode biet, dille, zeezout, peper en citroensap in een keukenmachine tot een gladde, dikke pasta.
Dep de zalm droog en leg hem met de huid op een flink stuk huishoudfolie.
Besmeer de zalm met het mengsel en vouw stevig dicht.
Leg de zalm in een kleine ovenschaal of bak met opstaande rand.
Leg een snijplank op de zalm en leg hier iets zwaars bovenop.
Zet dit 'bouwwerk' in de koelkast en laat het 2 dagen marineren.
Het is mogelijk dat er in de tussentijd vocht vrijkomt.
Dit kun je af en toe over de zalm verdelen, maar dit kan je ook overslaan.
Haal na 2 dagen de zalm uit de koelkast en spoel hem schoon zodat het rode bieten mengsel er vanaf spoelt.
Dit is erg zout en niet lekker om op je zalm te laten.
De smaken zijn goed ingetrokken in de zalm dus maak je daarover geen zorgen.
Dep de zalm droog en snij hem vervolgens met een scherp mes in hele dunne plakjes.
Serveer er naar wens een sausje bij (bijvoorbeeld 1 theelepel grove mosterd en 1½ eetlepel mayonaise met wat verse dille erdoorheen) en wat crackers of geroosterd brood.

Bron: De Wassende Maan

Terug