Gravad Lax, gemarineerde zalm

gravadlaks (2K)

voor 8 à 10 personen

  • 2 kg gefileerde, verse zalm met vel, zonder graatjes
  • 1 bos verse dille met stelen
  • 4 eetl. grof zeezout
  • 60 g suiker
  • 2 eetl. fijn gekneusde, witte peperkorrels
    • voor de saus
  • 3 eetl. mayonaise
  • 1 eetl. mosterd
  • 2 theel. honing
  • 2 eetl. fijngesneden dille
  • versgemalen peper en zout

Verdeel de zalm in 2 gelijke helften en leg deze met de velzijde in een ondiepe schaal.
Was vervolgens de dille en strooi deze grof gesneden over de zalm.
Meng het zeezout met suiker en de peperkorrels en strooi deze gelijkmatig over de dille.
Leg nu de helften op elkaar en dek deze af met plasticfolie.
Leg er een plakje op en zet er iets zwaars op, zodat de zalm goed onder druk komt te staan.
Plaats de zalm ca. 48 uur in de koelkast.
Draai de zalm regelmatig om en giet het vocht dat eruit komt er weer overheen.
Bij gebruik de kruiden er afschrapen, de zalm met een dun mes in dunne plakken snijden en serveren met de mosterdsaus.
Maak de mosterdsaus door alle ingrediënten door elkaar te mengen.

Wijnadvies
Riesling Classic, P. Mertens, Duitsland.

Succestip
Als u het maar voor 4 personen wilt gebruiken, verpak de overige zalm in een diepvrieszak en vries hem in voor later gebruik (maximaal 4 weken).

Bron: Spar Succes recepten

Terug