Goudbrasem met courgette en groene kruidensaus

Goudbrasem met courgette en groene kruidensaus

voor 2 porties

  • ½ groene paprika, ca. 120 g
  • 1 teentje knoflook
  • 10 stengels koriandergroen
  • 7 stengels gladde peterselie
  • ½ theel. komijnzaad
  • zout
  • 1 eetl. rode wijnazijn
 
  • 10 eetl. olijfolie
  • 1 chilipeper
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 500 g courgettes
  • 120 g sjalotten
  • 1 citroen
  • 5 cl vermout, wit, bijv. Noilly Prat
  • 2 goudbrasems, ca. 400 g

Voor de kruidensaus maak je de paprika schoon, verwijder de zaadjes en snijd ze grof.
Hak de knoflook in grove stukken.
Verwijder de koriander en peterseliebladeren van de stengels.
Pureer de paprika, knoflook, komijn en zout fijn in een mengbeker met behulp van een staafmixer.
Voeg de azijn en de olie toe, meng kort en zet het geheel opzij.
Voor de courgettes halveer je de chilipepers, verwijder de zaadjes en snijd ze kruislings in fijne reepjes.
Snij de laurier meerdere malen in en meng met de chilipepers en 4 eetlepels olie in een grote kom.
Reinig, was en droog de courgette.
Verdeel de courgettes in de lengte in vieren en snijd ze diagonaal in stukken van 3 cm.
Meng met de chiliolie.
Kwart sjalotten in de lengte en meng ze door elkaar.
Halveer de citroen en snijd van elke helft 1 plak en halveer 1 plak.
Snijd de citroenhelften in vieren en meng ze door de groenten.
Leg de groenten op een bakplaat en breng ze op smaak met zout.
Bedruppel met de vermout.
Knip de brasemkoppen aan beide zijden 2 keer diagonaal door.
Zout de insnijdingen en buikholtes van de goudbrasems.
Vul de brasems met de citroenschijfjes en de peterselie.
Wrijf de brasems rondom in met 1 eetlepel olie en leg ze op de groenten.
Kook de brasems in een hete oven op 220 °C op het laagste rooster gedurende 25 minuten.
Serveer met de groene kruidensaus.

Bron: essen & trinken

Terug