Gestoofde vis, (diepvries) moten of filets

    • ¾ kg verse moten vis of ½ kg verse visfilets bijv.:
  • kabeljauw
  • schelvis
  • koolvis
  • poon
  • zeeduivel
  • zeewolf
  • meerval
  • doornhaai of:
  • 500 g diepvriesvis
  • ± 5 g zout
  • 1 - 1½ dl water
  • ½ ui
  • paneermeel
    • kruiden
  • bieslook
  • tijm
  • dille of
  • basilicum of 2 citroenen

Was de verse vis met koud water en laat uitlekken.
Houd diepvriesvis tot de bereiding bevroren.
Zout de vis en laat het zout ± 10 minuten intrekken.
Leg de vis in een pan of vuurvaste schotel met het water, de ui, de kruiden of dunne schijfjes citroen en het sap van ½ citroen en zorg dat het water lager staat dan de vis.
Strooi een dun laagje paneermeel over de vis.
Verdeel de boter in stukjes en lig die op en om de vis.
Stoof de vis gaar:

a. In een pan op matig vuur: 10 - 18 minuten.
Doornhaai en diepvriesvis ± 25 minuten.
Keer dikke moten halverwege en leg in dit geval pas na het keren paneermeel en boter op de vis.

b. In de oven
Zet de schotel midden in een vrij hete oven (± 200 °C); laat de vis hierin onder af en toe bedruipen gaar en aan de bovenkant lichtbruin worden (15 - 20 minuten, afhankelijk van de dikte).

Doornhaai en diepvriesvis 30 - 35 minuten.
De vis is gaar als het visvlees ondoorschijnend wit is en los op de graat ligt.
N.B.: Doornhaai is ook in de handel als 'zeepaling'.

Variaties
✦ Gestoofde vis met groente
Sauteer 200 gram schoongemaakte, kleingesneden of in plakken gesneden bleekselderij, 200 gram (winter)wortel en 2 gesneden bolletjes gember in 25 gram boter.
Voeg desgewenst 2 gepelde, kleingesneden tomaten met wat (aroma)zout toe.
Maak het stoofvocht op smaak af met ketjap en leg het mengsel op en om de vis.
✦ Gestoofde vis met champignons
Leg 200 gram gesneden champignons met het sap van ½ citroen op en om de vis.
✦ Gestoofde vis met taugÈ en paprika
Leg 1 in fijne reepjes gesneden paprika (zonder zaad) en 100 gram taugÈ op en om de vis en maak het stoofvocht op smaak af met ketjap.
✦ Gestoofde kerrievis
Smoor 2 schoongemaakte, kleingesneden uien met 2 theelepels kerrie in de helft van de boter en leg dit, desgewenst met 1 lepel gembersnippers, op en om de vis.
✦ Gestoofde pikante vis
Fruit ½ kleingesneden ui met 3 theelepels boemboekruiden en ⅓ eetlepel sambal oelek in de helft van de boter.
Vermeng dit gefruite mengsel met 1 theelepel suiker, 1½ eetlepel ketjap, 1 eetlepel tomatenketchup en ½ eetlepel gembersnippers en leg het mengsel op en om de vis.
✦ Gestoofde vis met kaas
Bedek de vis met aluminiumfolie, verwijder dit 10 minuten vÚÚr het einde van de gaartijd en vervang het door 4 dikke plakken kaas of 100 gram in stukjes verdeelde Camembert of door 80 gram verkruimelde blauwe kaas.
Verwarm de schaal nog 10 minuten in de oven om de kaas te laten smelten en te laten kleuren.

Bron: Astrid Veltman

Terug