Pittige gamba’s met gekaramelliseerde witlof en bataat

Pittige gamba’s met gekaramelliseerde witlof en bataat

  • 500 g rauwe gepelde gamba’s
  • 1 à 2 eetl. sambal manis of sambal taotjo
  • genoeg sesamolie
  • 2 eetl. ketjap manis
  • 500 g bataten (zoete aardappelen)
  • 3 gulle eetl. roomboter
  • 1 eetl. suiker
  • stuk of 6 struikjes witlof, in de lengte gehalveerd

Droog de gamba’s, meng met de sambal, 2 eetlepels sesamolie en ketjap en zet een poos weg.
Schil de bataat, snijd in stukken en kook ze in water met zout gaar in pakweg een kwartier.
Stamp en werk met minstens 2 eetlepels boter tot een puree, breng goed op smaak met zout en zwarte of chilipeper.
Smelt 1 eetlepel boter in je allergrootste koekenpan.
Verdeel de suiker er al strooiend over en leg de halve struikjes lof er in.
Bestrooi met zout en dek af.
Bak al spelend met vuur zo’n 15 minuten en draai de struikjes telkens na een paar minuten om.
Dan zijn ze beetgaar en lekker een beetje gekaramelliseerd.
Laat een teveel aan vocht verdampen.
Verhit een koekenpan flink en bak er de gamba’s in.
Zodra ze verkleuren zijn ze klaar; inclusief omdraaien duurt dat zo’n 2 minuten.
Dresseer een kluit bataatpuree op de borden, vlij er lof naast en verdeel de gamba’s erover.
Sliert tenslotte wat sesamolie over het geheel.

Bron: Onno Kleyn

Terug