Ethiopische vis

  • 4 middelgrote, gezouten vissen
  • 4 teentjes knoflook, geplet
  • 2 theel. berbere
 
  • 4 grote tomaten, in plakjes
  • 4½ cl (3 eetl.) aardnoot(pinda)olie
  • gedroogde, gemalen aardnoten (pinda’s, desgewenst)

Week de gezouten vissen een nacht in water om het zout eraan te onttrekken.
Spoel de vissen dan goed af en laat deze 10 minuten in kokend water weken.
Vet een vuurvaste schaal licht in, neem elke vis voorzichtig uit het water en leg deze in de schaal.
Bestrooi iedere vis met wat knoflook, ½ theelepel berbere, plakjes van 1 tomaat geschikt in de lengte van de vis, 1 cl (2 theelepels) aardnootolie en ten slotte wat gemalen aardnoten.
Doe een deksel op de schaal en schuif deze in een op 200 - 220 ºC voorverwarmde oven.
Laat het geheel 30 minuten bakken.
Serveer de vis dan warm op een portie injera.
U kunt elke vis ook kruiden in een stuk ingevet aluminiumfolie, het daar dan in wikkelen en bakken als hierboven beschreven; de gaartijd is dan korter, zo’n 15 tot 20 minuten totaal.

Opmerkingen
In heel veel van de Ethiopische gerechten wordt een lokaal specerij gebruikt, ‘berbere’ genaamd (spreek uit als ‘berie-berej’). Het is een mengsel van gedroogde, pikante specerijen en wordt veel gebruikt in stoofschotels. Het is de combinatie van gezouten vis en berbere die dit eenvoudige gerecht zo bijzonder maakt.

Bron: De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner
Gepubliceerd door: Esther's homepage

Terug