Egyptische vis met cousbareiasaus

voor 6 personen

  • ca. 1 kg witvis
  • bloem om te bestuiven
  • schone olie om te frituren
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 uien, in dunne ringen
  • 120 g hazelnoten, grof gehakt
 
  • 50 g pijnboompitten
  • 250 g tomaten, in schijfjes
  • 3 eetl. fijngesneden peterselie
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Maak de vis zorgvuldig schoon.
Snijd grote vissen in dikke moten en laat kleine visjes heel.
Dep de stukken zorgvuldig droog en wentel ze door de bloem.
Verhit intussen de frituurolie tot hij heet is (180 °C) en laat de stukken vis er voorzichtig in glijden.
Frituur niet te veel stukken vis tegelijk, daardoor daalt de temperatuur van de olie te veel en wordt de vis papperig.
Frituur de stukken 5 - 10 minuten, tot ze knapperig en lichtbruin zijn.
Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer ze zonder meer met zout, peper en partjes citroen, of maak de saus als hieronder aangegeven.
Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een diepe pan en fruit hierin de uien gaar en lichtbruin.
Voeg de hazelnoten en pijnboompitten toe en bak ze nog enkele minuten.
Voeg de schijfjes tomaat toe en bak ze gaar.
Overgiet de tomaten krap met water, schep er peterselie, zout en peper naar smaak door en laat alles nog enkele minuten zachtjes sudderen.
Leg de stukken vis voorzichtig in de pan.
Schep er wat saus over en laat ze nog 15 minuten sudderen; of verdeel de stukken vis in een ovenschaal.
Schep de saus erover en zet ze 15 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven.

Serveer de vis warm met rijst of nieuwe aardappeltjes.

Opmerkingen
Gefrituurde vis, in zijn geheel of in moten, is een traditioneel en nog steeds heel geliefd gerecht in Egypte. De heerlijke rode mul staat hoog aangeschreven, maar is vrij duur; u kunt hem in dit recept vervangen door witvis met stevig vlees. Over het algemeen gesproken is vis al erg lekker met een partje citroen, maar de Egyptische keuken kent ook allerlei heerlijke vissauzen. In deze saus zorgen hazelnoten voor een interessante structuur, terwijl de pijnboompitten hem een heel bijzondere smaak geven. Als u de vis met alleen zout en citroen serveert, moet de vis gaar zijn. Bak de vis die in de saus wordt nagestoofd alleen rondom goudbruin.

Bron: Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson
Gepubliceerd door: Esther's homepage

Terug