Broccoli-mosterdquiche

Broccoli-mosterdquiche - 1

  • 250 g witte vis
    (wij hadden zonnevisfilet)
  • 1 forse stronk broccoli
  • 1 stevige wortel
  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 of 5 eieren
  • 3 eetl olijfolie
 
  • snuf zout
  • 2 - 3 fikse eetl. grove mosterd
  • 1 fikse theel Dijonmosterd
  • paar eetl. ricotta
  •  
    • optioneel
  • scheutje melk om het beslag te verdunnen/gietbaar te maken

Met neme twee middelgrote uien.
Die pelt men en snijdt men in niet te dikke ringen.
Men neme twee tenen knoflook, die kneust men ligt, trekt de schil eraf en snijdt ze in dunne plakken.
Men neme een carotte blanche a collet vert hors terre (vertaald: witte wortel met boven de grond groene schouders) maakt deze schoon en snijdt ze in plakjes van een halve centimeter.
In een kasserol op middelhoog vuur giet men een hoeveelheid olijfolie overeenkomstig twee eetlepels.
Hierin smoort men de ui en doet wat later de knoflook en de wortelplakjes erbij tot het een en het ander glazig is.
Vuur uit en af laten koelen.
Tijdens het smoren der ui en knoflook, zet men een pan water op het vuur.
en neme een forse stronk broccoli en snijdt de roosjes eraf.
Te forse roosjes klieft men middendoor.
Men blanchere de broccoliroosjes gedurende een minuut in ziedend water en hevelt ze direct over in een ruime kom of bak koud water.
(Anders garen de roosjes door.)
Afgieten en uit laten lekken.
Men neme vijf eieren die men los klopt.
Daardoorheen twee of meer eetlepels ricotta en twee à drie eetlepels grove mosterd.
En een dikke theelepel Dijon-mosterd.
Plus een leuke snuf zout.
Van dit geheel een beslag maken.
Men roere hier de gesmoorde ui en knoflook doorheen.
Eventueel een scheutje melk erdoor om dit beslag iets dunner, dus meer gietbaar te maken.

Optioneel
Men neme een stuk stevig witvisfilet en snijdt het in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.

Broccoli-mosterdquiche - 2

Men neme een quichevorm.
Die wordt bekleedt met bladerdeeg dan wel hartig deeg.
Indien men dat laatste doet, is het zinvol de vorm met boter te besmeren en te bestuiven met bloem, alvorens men het deeg erin legt.
In een op 220 °C verhitte oven bakt men de bodem gedurende tien minuten à een kwartier voor.
Men het voorgebakken quichedeeg in de vorm gelijkmatig met de broccoliroosjes en drapeert daartussen de blokjes vis.
Vervolgens overgiet men het geheel met het beslag.
Eventueel wat aanduwen met een vlakke spatel.
Men schuive het geheel weer in de oven en halt het na twintig à dertig minuten er uit.
Klaar.

Opmerkingen
Eigenlijk koud, de volgende dag, nog lekkerder.
Dit wordt een blijvertje. Voor vele herhalingen vatbaar.
De wortel is nauwelijks te onderscheiden op de foto's: omdat ze wit is.

Bron: Smaakvrienden
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug