Gestoomde aubergine met Thaise gestoomde witvisfilet

Gestoomde aubergine met Thaise gestoomde witvisfilet

    • dressing
  • twee flinke paarse aubergines
  • 2 theel. suiker
  • 4 eetl. Kikkoman sojasaus met minder zout
  • 3 eetl. zoete chili saus
  • 2 theel. sesamolie
  • 1 limoen, de geraspte schil en het sap
  • 4 lente uitjes in plakjes
  • 2 rode chili pepers heel fijn gesneden
    (of gedroogde chili vlokken)
  • 1 flinke handvol verse koreander, grof gesneden
    of diepvries
  • 1 flinke handvol verse basilicum, grof gesneden
  • 1 flinke handvol verse muntblaadjes, grof gesneden
  • 1 flinke handvol selderijblad, grof gesneden
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Breng in een pan wat water aan de kook.
Snijd de paarse aubergines in de lengte door en leg ze met de schil naar beneden in een stoommandje/metalen vergiet.
Leg hier een deksel op.
Het kokende water mag het stoommandje niet raken.
Stoom de aubergines ongeveer 10 minuten; om te kijken of ze gaar zijn, knijp je er voorzichtig in.
Als ze zijdezacht zijn, zijn ze klaar.
Neem de aubergines uit de stoompan en laat ze in een vergiet afkoelen.
Roer voor de dressing alle ingrediënten door elkaar.
Snijd de gestoomde aubergines in blokjes van ongeveer 2½ centimeter en meng ze met de dressing.

Meng in de keukenmachine voor de Thaise saus:

  • 2 flinke handen koreander,
    zowel de steeltjes als de blaadjes
    (bewaar een beetje voor garnering)
  • ongeveer 3 - 4 cm verse gember, geraspt
  • 3 knoflooktenen
  • 2 rode pepers (gehalveerd en ontdaan van de zaadjes, of gedroogde chilivlokken)
  • 2 theel. sesamolie
  • 6 eetl. sojasaus (liefst Kikkoman)
  • het sap en de geraspte schil van 2 limoenen
  • 40 cl light kokosmelk

Verwarm de oven voor de Thaise gestoomde witvisfilet voor op 200 °C.

  • 400 g zilvervliesrijst
  • 4 stukken à ongeveer 150 g witvisfilet
    ontdooid en uitgelekt
    (kabeljauw, zeebaars of iet dergelijks)
  • 400 g sugar snaps / peultjes / doperwtjes
  • 2 dun gesneden lente-uitjes
  • 1 rode peper in ringetjes (zaadlijsten verwijderd)
  • een limoen

Kook de zilvervliesrijst tot het net niet gaar is (2 minuten minder lang dan normaal).
Goed uit laten lekken en in een platte ovenschaal doen.
Giet de Thaise saus over de rijst, goed mengen en glad strijken.
Leg de witvisfilet op de rijst.
Daarover strooi je de sugar snaps / peultjes / doperwtjes.
Goed afdekken met aluminiumfolie en zet ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder het folie en strooi er de lente-uitjes, rode peper en de rest van de koreander overheen.
Serveer er eventueel een kwart stukje limoen per persoon bij.

Geïnspireerd door Jamie Oliver
Bron: Doe maar gezond

Terug