Aardappel-bietentaart met olijven en basilicum

Aardappel-bietentaart met olijven en basilicum - 1

Dit is voor een klein taartje in een springvorm voor twee personen als hoofdmaaltijd of vier personen als gang.

  • 4 aardappels (ca. 200 g)
  • 250 g of meer bieten
  • 2 fikse ui, grof gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 100 - 150 g zwarte olijven zonder pit
  • fikse bos basilicum
  • potja ansjovis op olie
  • bakje ricotta
  • 2 eieren
  • scheutje olijfolie
  • vers geraspte Parmezaanse kaas
  • peper & zout naar smaak

Kook de bieten in een uur of meer gaar.
Onder de koude kraan pellen en op een bord of zo af laten koelen.
Ondertussen ook de aardappels koken (kwartier tot 20 minuten) en die afgieten en stampen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Aardappel-bietentaart met olijven en basilicum - 2

Neem een stevige pan en smoor in wat olijfolie de ui.
Het mag bruinen, is misschien wel lekker.
Tegen het einde de knoflook erbij doen.
Nog wat bakken, omscheppen en vuur uit.
Ook wat laten afkoelen.
Snijd de bieten in niet te grote blokjes.
Laat de olijven goed uitlekken.
Zij brengen het zout mee in deze taart.
Meng met een mixer de ricotta en twee eieren door de gestampte aardappelen.
Schep de gebakken ui en knoflook erdoorheen.
Dan de bieten en de olijven.
Snijd de basilium grof in reepjes en meng die ook door de aardappelpuree.
Proef af en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Bekleed de springvorm met bakpapier of smeer het heel goed in met olie of boter.
Schep de massa over in de springvorm en strijk bovenop glad.
Drapeer ansjovisjes in een stervorm op de taart en bestrooi het met geraspte Parmezaanse kaas.
Schuif in de oven en bak gedurende minstens twintig minuten.
Misschien wel iets langer.
In elk geval als de bovenkant mooi bruin is, is de taart klaar.

Bron: De Keuken van MergenMetz – met dank aan Smaakvrienden
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug