Risotto uit de magnetron-rijstkoker

  • 200 g risottorijst
  • 4½ dl bouillon
  • 2 gesnipperde sjalotten
  • 1 knoflookteen uit de pers (of naar smaak meer)
  • 300 g paddestoelen naar keuze,
    schoongemaakt, drooggedept en in stukjes gesneden
  • ½ dl olijfolie
  • zout en peper
  • 20 g boter
  • Parmezaanse kaas

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en de sjalot hierin.
Voeg de paddestoelen toe en bak ze mee tot ze geen vocht meer loslaten.
Bestrooi ze met wat zout en peper.
Voeg de rijst toe en bak deze tot de korrels glazig worden.
Blus af met de bouillon, doe alles over in de rijstkoker en zet het geheel 10 minuten op vol vermogen in de magnetron.
Neem de rijstkoker eruit, roer de risotto goed door, sluit het deksel weer en zet nog eens 8 minuten in de magnetron.
Neem de mirico (microwave rice cooker) weer uit de magnetron en voeg de boter en Parmezaanse kaas toe.
Roer goed door, sluit het deksel en zet nog 1 minuut terug op half vermogen.
Het resultaat is een perfecte risotto, waarin niet steeds hoeft te worden geroerd.
Andere ingrediënten toevoegen:
rauwe gamba's of stukjes vis na de eerste kooktijd, gare ingrediënten als mosselen of gekookte garnalen/gamba's na de tweede keer koken, dus 1 minuut.
De risotto blijft in de rijstkoker nog minstens een halfuur goed op temperatuur, dat heb ik uitgeprobeerd maar waarschijnlijk blijft het veel langer warm.
Uiteraard kunnen de kooktijden per microwave verschillend zijn, probeer het dus even uit.
Over de magnetron-rijstkoker
In de gebruiksaanwijzing van de micro wordt uitgegaan van cups. Er zit een cup bij, evenals een lepel om door te roeren.
Als het niet om risotto gaat, kunt u uitgaan van: 1½ cup water, 1 cup rijst, 1 snuf zout, 12 minuten op vol vermogen. Als je meer rijst neemt, blijft de verhouding rijst/water hetzelfde (1½ deel water op 1 deel rijst), maar bij elke cup rijst meer komen er 3 minuten bij de bereidingstijd en wat meer zout.
Zoals het recept voor de risotto, kunt u ook kerrierijst maken. De tijdwinst is niet gigantisch, maar je hoeft er niet naar om te kijken.
Diepvriesspinazie: bevroren, zonder water in de rijstkoker, 5 minuten in de magnetron.
Neem de schaal uit de magnetron, voeg een stukje boter, Jane's Krazy Mixed-up Salt, nootmuskaat of wat je aan kruiderij gewend bent toe, zet 1 minuut terug (alles op vol vermogen) en laat even staan.
Diepvriesdoperwten: bevroren, zonder water in de rijstkoker, 3 minuten, kruiden, 1 minuut terug.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug