Rabarber met nieuwe aardappelen

Rabarber met nieuwe aardappelen - 1

    • de paddenstoelenbouillon
  • ½ l water
  • 6 gedroogde paddenstoelen
  • 1 ui, in ringen
  • 1 laurierblad
  • paar takjes dille
  • peper en zout (of neem een funghi porcini-bouillonblokje, zoals wij)
    • het gerecht
  • 5 rabarberstelen
  • 450 g aardappelen, schoongemaakt/geschild en in middelgrote blokken
  • 1 eetl. roomboter
  • 1 eetl. bloem, gezeefd om geen klonten te hebben
  • 1 eetl. bieslook, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • vers gedraaide peper en zout

Laat de bouillon een half uur zachtjes koken (deksel op de pan).
Ondertussen de rabarberstelen wassen en in stukken van pakweg 2½ cm snijden.
Zeef de bouillon – de vaste bestanddelen kunnen weg.
Kook de rabarberstukjes kort – tot ze (net) gaar zijn – in de paddenstoelenbouillon.
Schep ze er uit.
Bewaar de bouillon!
Kook in een aparte pan de aardappelen.
Neem een sauspan (steelpan) en smelt de boter tot ze bruint.
Doe al roerend de bloem erbij.
Het wordt een balletje als het goed is.
En ook als het niet goed is, noest doorgaan.
Doe er wat bouillon bij.

Rabarber met nieuwe aardappelen - 2

En nog wat.
En nog wat, tot het een mooie gladde, niet te dunne en niet te dikke saus is.
Doe de gare aardappelen erbij en schep goed om.
Doe de knoflook en de bieslook erbij en draai er fors wat peper boven uit.
Eventueel nog wat zout.
Schep tenslotte de stukken rabarber erdoor en verwarm het geheel even door.
Schep op borden.

Voor niet-vegetariers
Uitstekend met een runderstoof erbij.

Opmerkingen
In plaats van zelf de bouillon te trekken, hebben we een funghi porcini-bouillonblokje gebruikt. Dat gewoon eekhoorntjesbrood, maar de blokjes zijn typisch Italiaans.

Bron: Polsih Cookery. Universalna Ksiazka Kucharska, 1958
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug