Preimousse

Preimousse

  • 350 g prei
  • 15 cl water
  • 1 flinke theel. agar-agar
  • 250 roomkaas of blauwschimmelkaas
  • peper
  • zout
  • 1 eetl. appelazijn
  • 1 theel. mosterd
  • 6 eetle. (olijf)olie
  • 1 theel. honing

Maak de prei schoon en snijd in ringen.
Roer de agar-agar door het water, zet op met de prei en laat een kwartier zachtjes koken, tot de prei zacht is.
Pureer met staafmixer of foodprocessor.
Roer er de roomkaas door, breng op smaak met peper en zout, laat twee uur opstijven in de koelkast.
Maak intussen een dressing van de appelazijn, mosterd, (olijf)olie en honing.
Vorm quenelles (ovaalvormige bolletjes ) van de preimousse, bijvoorbeeld met een ijsschep en leg die op de bordjes.
Verdeel de dressing er over en garneer met appelschijfjes.

Pittige variant: vervang de roomkaas door blauwe kaas en serveer de preimousse met croutons in plaats van dressing en appel.
En dan nog iets over die agar-agar.
Fascinerend spul: gemaakt van zeewier, geleert het veel sneller en krachtiger dan het voor vegetariërs verboden gelatine.
Wel zakt de boel wat eerder in (na zo’n dag), dan bij gelatine: prut.

Bron: Michiel Bussink

Terug