Orzo-cavolo nero schotel

Orzo-cavolo nero schotel

voor 2 personen

  • 150 g orzo of andere kleine pasta
  • 100 g palmkool (= cavolo nero)
  • 100 g smaakvolle kaas (wij gebruiken altijd Remeker)
  • 25 cl double cream (een potje)
  • peper uit de molen
  • scheutje olijfolie
  • wat fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • wat paneelmeel of fijn broodkruim
  • paar vlokjes boter

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Kook de pasta beetgaar, afgieten en in een wat ruimere kom wegzetten.
Doe er een scheutje olijfolie door om plakken te voorkomen.
Trek het blad van de dikke nerf van de cavolo nero.
Was het goed.
Blancheer het gedurende een paar minuten in kokend water, zodat het beetgaar is.
Overhevelen in een bak koud water om snel terug te koelen.
Afgieten, uit laten lekken.
En wat later: uitknijpen en drogen tussen een schone theedoek.
Het is belangrijk dat de kool niet (te) nat is.
Scheur de bladeren in korte stukken van pakweg 5 – 8 cm.
En doe het in de kom bij de orzo.
Doe de double cream in een pannetje en verwarm het.
Meng de 100 gram kaas erdoor.
Wat peper erbij.
Breng het aan de kook, roer het even goed door en vuur uit.
Meng de kaassaus met de orzo en kool.
Schep over in lage ovenschaaltjes.
Meng de geraspte Parmezaan met het paneermeel en strooi dat dunnetjes over de schaaltjes.
Leg er een paar vlokjes roomboter op.
Schuif in de hete oven en haal het er na 20 - 25 minuten weer uit als de bovenkant mooi bruin is.
Serveer!

Opmerkingen
Boerenkool mag i.p.v. palmkool. Het zijn nauwe verwanten
In het originele recept gebruikt Slater gerookte cheddar als kaas voor de saus. Dus rookkaas mag ook. Wij hebben het niet gedaan.
Double cream kan in dit geval door slagroom worden vervangen. Maar double cream is 50% vet, slagroom pakweg 35%. Dus vaak wordt nog wat mascarpone bij de slagroom gevoegd als vervanger.

Bron: Nigel Slater
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug