Lentetaartjes van wilde groenten

Lentetaartjes van wilde groenten
voor 4 ovenvormpjes van elk 12 cm ∅

    • voor het deeg
  • 120 g bloem
  • 60 g koude boter in kleine blokjes
  • losgeklopt ei van een blije kip (code 0 of 1)
  • eetl. koud water
  • zeezout
  • paneermeel
    • voor de vulling
  • 125 g spinazie
  • 100 g weegbree, paardenbloem,
  • smeerwortel en veldzuring*),
    goed gewassen en gedroogd in een slacentrifuge
  • 1 kleine sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 60 g geraspte kaas van een
  • boerderij uit je buurt
  • 30 g biologische roomboter
  • 4 eieren van blije kippen (code 0 of 1)
  • 15 cl mascarpone
  • snuf vers geraspt nootmuskaat
  • zeezout en zwarte peper
  • roomboter om in te vetten

*) heb je een moestuin of -balkon?
Dan kun je ook loof van radijs en meiraapjes gebruiken in deze mix.
Als je geen weegbree, paardenbloem, smeerwortel en veldzuring kunt vinden, neem dan de toppen van brandnetels.
Knip alleen de vier bovenste blaadjes.

Maak het deeg.
Doe de bloem in een grote kom en voeg een snuf fijn zeezout toe.
Roer dat door elkaar en voeg er de boter in kleine blokjes aan toe.
Kneed dit voorzichtig met je vingertoppen tot het voelt en eruit ziet als grof broodkruim.
Vervolgens voeg je het geklopte ei toe en het koude water en kneed je het geheel tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in plastic folie en leg het 30 minuten in de ijskast.
Verwarm intussen de oven voor op 190 °C.
Smelt de roomboter in een wok en fruit er de sjalot fruitig in.
Voeg de wilde groenten en de spinazie toe en laat slinken.
Laat vervolgens enkele minuten op laag vuur garen en zoveel mogelijk vocht verdampen.
Doe over in een vergiet en laat afkoelen.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak mooi dun uit en haal er vier cirkels uit die passen in je ingevette quichevormpjes.
Strooi er wat paneermeel in, leg er vervolgens een bodem in en boetseer de rest van het deeg netjes langs de randjes zodat er geen openingen meer in zitten.
Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Klop de eieren met de mascarpone en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Voeg de kaas toe en meng goed.
Knijp al het vocht uit de wilde groenten en de spinazie en snijdt het klein.
Breng op smaak met de knoflook, zout en peper.
Voeg toe aan het mascarponemengsel en meng goed.
Stort de vulling in de quichevormpjes.
Zet 25 tot 30 minuten in de oven en laat 5 minuten afkoelen voor het serveren.

Serveer met een frisse voorjaarssalade van loof van biet en pluksla.

Opmerking
Brandnetel, paardenbloem, weegbree, veldzuring en smeerwortel.
Stuk voor stuk indrukwekkende planten die vroeger vooral werden gewaardeerd vanwege hun geneeskrachtige werking.
Ik gebruik ze graag om er de heerlijkste gerechten van te maken.

Bron: Greendelicious, Natascha Boudewijn

Terug