Kruidenrijst met wereld(winkel)dressing

  • 400 g rijst naar keuze
  • zout
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 1 blikje ananasschijven, uitgelekt, sap bewaren
  • 3 eetl. citroen-azijn
  • 3 eetl. gembersiroop
  • peterselie
  • knoflook
  • zout
  • 1 bosje vers korianderblad, fijngesneden
  • korianderstelen
  • 8 scharreleitjes, halfhard gekookt, gehalveerd
    • spicebox
  • ⅓ kaneelstokje
  • 4 currybladeren
  • 4 kardemom
  • 6 sprietjes sereh
  • 1 eetl. ongeroosterde kerriepoeder
  • 1 theel. komijnzaad
    • deze oliesoorten worden als set verkocht
  • 1 eetl. piri piri-olie
  • 4 eetl. avocado-olie
  • 8 eetl. druivenpit-olie

Bind de korianderstelen samen met de sprieten sereh tot een bundeltje (keukentouw, stukje breikatoen etc.).
Houd 2 eetlepels ananassap apart.
Snijd de ananasschijven in stukjes van 1 cm.
Verhit 2 eetlepels druivenpit-olie en fruit hierin zachtjes sjalot en knoflook glazig
Voeg ananas, kerrie- en komijnzaad toe en bak dit 5 minuten mee, blus af met de rest van het ananassap en gembersiroop.
Leg het deksel schuin op de pan en laat alles op zacht vuur 7 minuten pruttelen.
Kook intussen de rijst volgens gebruiksaanwijzing maar voeg aan het kookwater toe: zout, het korianderstelen/sereh-bundeltje, currybladeren, kaneelstokje en kardemom.
Verwijder deze kruiderijen zodra de rijst gereed is voor gebruik.
Klop een dressing van de citroen- azijn, 2 eetlepels ananassap, snuf zout en de oliesoorten.
Schep eerst het ananas-kruidenmengsel door de (warme) rijst, vervolgens de dressing en tenslotte het korianderblad, houd hiervan wat apart voor garnering.

Presentatie:
Schep de rijst op voorverwarmde borden en leg in het midden, als een bloem, 4 halve eitjes, strooi er knoflook/peterseliezout en koriander over en serveer meteen.
Dit gerecht kan ook koud, als salade worden gegeten.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug