Couscous

  • 100 g kikkererwten
  • 10 dl groentebouillon
  • 2 uien
  • 1 mespuntje gemberpoeder
  • pimentpoeder
  • paprikapoeder
  • zwarte peper
  • 2 aubergines
  • zout
  • 250 g couscous
  • 4 wortelen
  • 200 g pompoen
  • 2 raapjes
  • 2 courgettes
  • 4 tomaten
  • 2 takjes koriander
  • 4 eetlepels peterselie (fijngehakt)
  • 2 cl olijfolie (extra vierge)

Spoel de kikkererwten af en laat ze in ruim koud water 12 uur weken (of neem kikkererwten uit blik).
Gebruik per 4 koppen couscous 1 liter bouillon.
Breng de bouillon onderin een couscouspan aan de kook met de kikkererwten, de fijngesneden uien en de specerijen.
Laat 1 uur op een laag vuur pruttelen.
Was ondertussen de aubergines en snij ze in plakjes.
Bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten in een vergiet uitzweten.
Meng de couscous met de olijfolie en water in een kom en laat 30 minuten wellen.
Spoel de aubergines af en dep ze droog.
Snijd de wortelen in plakjes en de pompoen in blokjes.
Snijd ook de raapjes in blokjes.
Voeg de aubergines samen met de wortelen, de pompoenblokjes en de raapjes bij de bouillon.
Doe de couscous in de pan.
Wrijf met de vingers los en besprenkel ze weer met water.
Snijd de courgettes in plakjes en de tomaten in stukjes.
Voeg na 20 minuten de courgettes, de rozijnen, de tomaten, de peterselie en de koriander bij de bouillon.
Laat nog 10 minuten meestoven.
Schep de couscous in een grote platte schaal en maak een kuil in het midden.
Schep daarin de groenten met wat bouillon.
Serveer de rest van de bouillon apart.

Tip:
U kunt een speciale couscouspan kopen of u kunt een rijststoompan gebruiken.
Het is ook mogelijk een zeef in een pan te hangen, hou dan wel het deksel op de pan.
Samy serveert er voor niet-vegetariërs kippenpootjes bij; lamsvlees kan ook.

Samy el Ghousli (Marokko), gepubliceerd via Teleac

Terug