Broccoli-paprikaquiche

Broccoli-paprikaquiche

    • voor de bodem
  • 100 g meel
  • 100 g bloem
  • ¼ theel. zout
  • 120 g plantaardige halvarine
  • 2 eetl. water
    • voor de vulling
  • 2 eetl. olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, fijngesneden
  • 300 g broccoli, steel klein gesneden en de rest in kleine roosjes
  • 1 theel. tijm
  • ½ theel. salie
  • ½ theel. kurkuma (koenjit)
  • 1 theel. zout
  • peper naar smaak
  •  
  • 75 g cashewnoten
  • 375 g tofu
  • 1 theel. mosterd
  • 2 theel. citroensap
  • 1 eetl. edelgist (optioneel)
  • 1 eetl. water

Meng in een kom de meel, bloem en zout goed door elkaar.
Voeg halvarine en water toe en kneed een paar minuten.
Vorm een bal.
Bedek de kom met folie of deksel en zet een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C en vet twee kleine springvormen van 16 cm Ø in.
Als je die niet hebt, kun je ook een grote van 24 cm gebruiken, of een echte quichevorm. Verdeel het deeg in twee gelijke ballen.
Bestrooi een grote snijplank met bloem en rol het deeg met een deegroller zo goed mogelijk plat.
Vul hiermee de springvormen.
Druk het deeg aan de randen goed aan en 'plak' het eventueel een beetje over de rand van de springvorm heen, zodat het in elk geval blijft zitten.
Doe hetzelfde voor de andere springvorm.
Prik met een vork 10 gaatjes in elke bodem, want anders gaat die bol staan.
Bak 10 minuten in de oven.
Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote koekenpan.
Bak de ui, knoflook en paprika 3 minuten.
Voeg de broccoli, tijm, salie, kurkuma, zout & peper toe en bak nog 10 minuten, roer regelmatig.
Ondertussen doe je de cashewnoten in de keukenmachine of blender en pureer je ze tot poeder.
Kruimel de tofu erin en doe de rest van de ingrediënten erbij.
Pureer goed, roer door met een lepel en pureer nog een keer.
In de blender of een aparte kom voeg je het groenten- en tofumengsel samen.
Roer goed.
Vul de (voorgebakken) quichebodems met een gelijke hoeveelheid broccoli-tofu mengsel.
Bak nog 30 minuten.
Snijd elke quiche in 6 stukken om als bijgerecht te serveren, of snijd ze doormidden en serveer met een salade als hoofdgerecht.
Zelf doe ik er vaak een in de vriezer voor drukke dagen.
Je kunt de quiche warm of koud eten.
In de koelkast blijft zij drie dagen goed, in de vriezer drie maanden.

Opmerking De edelgist is optioneel. Deze voegt smaak toe, maar is niet te koop bij de reguliere supermarkt. Je vindt het in de natuurwinkel. In dit recept is het prima weg te laten, gebruik het alleen als je het al in huis hebt.

Inspiratie: het kookboek Vegan Brunch, Isa Chandra Moskowitz
Bron: De Plantaardige Keuken

Terug