Asperges met mierikswortelsaus

Asperges met mierikswortelsaus

  • 1 kg witte asperges
  • zout
  • 1 theel. suiker
  • 1 stuk verse mierikswortel, 2 - 3 cm lang
  • 1 - 2 citroenen
  • 250 g boter
  • 12½ cl droge witte wijn
  • 1 eetl. witte wijnazijn
  • 2 dooiers
  • witte peper
  • 2 eetl. sesam

Schil de asperges grondig en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
Breng water, zout en suiker aan de kook in een brede pan.
Voeg de asperges toe, verlaag de temperatuur en laat ongeveer 15 minuten sudderen.
Voor de saus de mierikswortel schillen en fijn raspen.
Pers het sap van de citroenen.
Smelt de boter en ontroom het schuim.
Doe de wijn in een steelpan met de azijn en verminder met ongeveer ⅔.
Laat lichtjes afkoelen en plaats in een metalen kom met de eidooiers.
Klop over een warmwaterbad tot romig.
Afvoeren van het vuur.
Voeg de boter eerst druppelsgewijs toe, dan in een dun stroompje en roer voortdurend tot een romige saus is verkregen. De eimassa mag niet klonteren.
Roer het citroensap en de mierikswortel erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Haal de asperges uit het kokende water en leg ze op een bord.
Giet over de saus, bestrooi met sesamzaadjes en serveer.

Bron: BVEO
Gepubliceerd door: kraut & rĂ¼ben

Terug