Zacht gebakken artisjokken met doperwten en daslook

Zacht gebakken artisjokken met doperwten en daslook - 1

  • een flinke hand doperwten
  • olijfolie
  • een beetje citroensap
  • wat peper en zout
  • twee artisjokken
  • bloem
  • olijfolie
  • wat gehakte daslook
  • brood

Van kleinere soorten artisjokken zoals deze prachtige purperkleurige artisjokjes kun je bijna alles eten.
Het licht bittere aroma combineert supergoed met de zoete doperwten en de pittige daslook.

Zacht gebakken artisjokken met doperwten en daslook - 2

Pocheer de doperwten een minuut of zeven in kokend water, laat ze afkoelen en maak ondertussen een eenvoudige vinaigrette van de olijfolie, citroensap en peper en zout.

Zacht gebakken artisjokken met doperwten en daslook - 3

Snijd van de bovenkant van de artisjokken een-derde af en pel de hardere buitenste bladeren eraf tot de bladeren soepel en zacht aanvoelen.
Schil een flinterdunlaagje van de steel en de buitenkant van het hart waarvan je de bladeren hebt verwijdert.

Zacht gebakken artisjokken met doperwten en daslook - 4

Snijd de artisjokken in vieren en haal zo nodig met een lepeltje het hooi uit het midden.
Het vruchtvlees kleurt heel snel bruin maar dat geeft niet.
De smaak wordt er niet minder om!
Doe een flinke laag olijfolie in een koekenpan en bak daarin de artisjokken nadat je ze licht door de bloem hebt gehaald.
Draai de artisjokken regelmatig en bak ze tot ze lichtbruin zijn en je met een mes makkelijk in het dikste deel kunt prikken.

Zacht gebakken artisjokken met doperwten en daslook - 5

Leg de warme artisjokken op een bord samen met de erwtjes, besprenkel ze rijkelijk met de vinaigrette en strooi er wat gehakte daslook over.
Serveer met vers brood om het bord mee schoon te maken.

Bron: Marieke Heeneman
Gepubliceerd door: Ecoville

Terug