Artisjok met vinaigrette

  • 4 verse artisjokken
  • 2 citroenen
  • zout en peperkorrels
  • ½ dl olijfolie
  • 3 eetl. truffelolie
  • 4 eetl. witte wijnazijn
  • 1 theel. fijne mosterd
  • 1 kleine versnipperde sjalot
  • 1 eetl. honing
  • 1 eetl. gehakte peterselie

Artisjokken panklaar maken: wassen, de steel afbreken en de onderste lelijke en taaie bladeren verwijderen.
Knip de puntjes van de bladeren alleen af als ze lelijk zijn.
Leg de artisjokken in een bodem kokend water met zout.
Voeg eventueel azijn of citroensap toe.
Ze zijn gaar in ongeveer 30 minuten (controleren door met een vork aan een blaadje te trekken:
als het gemakkelijk loslaat is de groente gaar).
Ondersteboven laten uitlekken in vergiet.

Vinaigrette bereiden:
Fijngesnipperde sjalot, peterselie, honing, mosterd en azijn losroeren.
Olie door dit azijnmengsel roeren en zorgen dat alles goed gemengd is.
Schik de uitgelekte artisjokken op bordjes en serveer met de vinaigrette die per gast in een klein schaaltje apart wordt gegeven
De blaadjes worden aan tafel afgeplukt: trek van onderaf beginnend de blaadjes een voor een uit de artisjok en dompel ze telkens met de vlezige onderkant in de vinaigrette.
Zuig de blaadjes tussen de tanden uit.
Het 'hooi' (de nog niet ontwikkelde bloemblaadjes) dat nu tevoorschijn komt is niet eetbaar.
Schraap het met een mes van de artisjokbodem.

De bodem is het lekkerste deel van de artisjok:
snijd hem in stukjes en geniet ervan met de rest van het sausje.

Bron: De Wassende Maan

Terug