Tortilla tradicional - Tortilla - I

  • 300 g aardappelen (vastkokend, geschild)
  • 2 uien (fijn gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (in plakjes)
  • 3 eieren
  • olijfolie
  • zout

Doe in een hete koekenpan 8 eetlepels olijfolie.
Zorg ervoor dat de olijfolie warm, maar niet al te heet wordt (een blokje ui moet in de olie "sissen").
Voeg de knoflook en uien toe en laat deze gedurende 10 minuten in de olie hun smaak afgeven.
Hierbij moet de ui en knoflook als het ware in de olie koken en zeker niet bruin bakken.
Verwijder de ui en knoflook (weggooien).
Houdt de olie op dezelfde warmte.
Snij de aardappelen in dunne plakjes (2 à 3 mm) en voeg ze toe aan de olie.
Bestrooi met zout.
Laat de aardappelschijfjes onder voortdurende roeren langzaam gaar worden.
Ook hier geldt: niet bakken, maar koken/smoren.
Als de schijfjes gaar zijn (ze zien er wat glazig uit) deze overdoen in een vergiet en droogdeppen met keukenrol.
Olie bewaren en pan schoonmaken.
Eieren klutsen en op smaak brengen met zout & peper.
Aardappelschijfjes toevoegen en gedurende 10 minuten laten intrekken.
Pan weer heet maken en 2 eetlepel olijfolie toevoegen.
Aardappel/ei-mengsel in geheel toevoegen en gladstrijken.
Zachtjes laten bakken totdat de onderzijde lichtbruin is en loslaat van de pan.
Bord op de pan leggen en geheel omdraaien.
Pan opnieuw verhitten en wat olijfolie toevoegen.
Tortilla vanaf bord in de pan laten glijden waardoor andere zijde bruin kan worden.
Ook langzaam bakken.
Tortilla in stukjes verdelen.
Warm of op kamertemperatuur opdienen.

Bron: Giessenborch


Tortilla met aardappel en ui - II

± 16 puntjes

  • 3 grote aardappelen
  • 2 uien in ringen
  • zout
  • 4 eetl. olijfolie
  • 5 eieren

Bestrooi de aardappelen en uienringen met zout en bak ze ± 5 minuten in een koekenpan in de olijfolie.
Bak ze daarna, onder af en toe omscheppen, afgedekt nog ± 15 minuten op zacht vuur.
Giet de olie en het vocht af.
Klop de eieren los en schenk ze over het aardappelmengsel.
Bak ze ± 10 minuten op zacht vuur tot het ei is gestold.
Keer de tortilla met behulp van een bord en bak de andere kant nog ± 1 minuut.
Serveer warm of koud.

Bron: Astrid Veltman

Terug