Spaanse tortilla - I

tortilla (2K)

  • 3 middelgrote aardappels
  • 1 grote ui
  • zout
  • zwarte peper
  • 4 eetl. olijfolie
  • 3 - 4 grote eieren

Schil de aardappels en snij ze in dunne plakjes.
Zet de aardappelschijfjes op met 30 cl water en wat zout, breng het water aan de kook en kook de aardappelplakjes ± 5 minuten.
Laat de aardappels in een vergiet uitlekken.
Halveer de ui en snij de helften in dunne plakjes, duw de laagjes los tot halve ringen.
Zet een vlakke koekenpan van 24 cm Ø op halfhoog vuur en verhit hierin 2 eetlepels olie.
Schep de uienrlngen in de pan en schep ze door het vet.
Voeg de aardappelschijfjes toe en schep ze regelmatig om.
Bak de aardappels in ± 10 minuten goudbruin.
Klop de eieren los in een ruime kom en voeg naar smaak zout & peper toe.
Schep de aardappels en uien bij de eieren in de kom en meng alles goed door elkaar.
Verhit 2 cl olie in een koekenpan op hoog vuur tot er damp vanaf komt.
Schenk het eimengsel erin, verdeel de vulling en bak de omelet op halfhoog vuur ± 10 minuten tot de bovenkant bijna droog is.
Leg eventueel een deksel op de koekenpan om het garen te versnellen.
Keer de omelet met behulp van een deksel of schaal en bak hem snel goudbruin.
Laat de omelet minstens 5 - 10 minuten rusten voordat u hem aansnijdt.
Snij de lauwe of afgekoelde omelet in punten of ruiten, afhankelijk van het gebruik (als bij- of lunchgerecht of als tapashapje).

Bron: Tio Pepe Recepten


Spaanse tortilla - II

tortilla (2K)

voor 6 porties, vegetarisch

  • 2¼ g aardappelen, 3 of 4 middelgrootte
  • 1 middelgrote ui
  • 25 cl olijfolie
 
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 6 grote eieren

Aardappelen en uien schillen en in dunne plakjes snijden; het makkelijkst is het gebruik van een mandoline.
Verhit ondertussen olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelmatig vuur.
Laat na 3 of 4 minuten een aardappelschijfje erin vallen.
Wanneer er kleine luchtbelletjes rond de randen verschijnen voeg dan de aardappelen, uien, een goede snuifje zout & peper toe.
Roer het mengsel zachtjes om in olie met een houten lepel, en stel het vuur zo in dat de oliebelletjes traag worden.
Kook de aardappelen en draai ze om de paar minuten zachtjes om, tot ze gaar zijn als ze met een klein mesje geprikt kunnen worden.
Pas het vuur aan zodat ze niet te bruin worden.
Als de aardappelen beginnen te breken, zijn ze overdreven hard; stop onmiddellijk met koken.
Klop, terwijl de aardappelen koken, eieren met wat zout & peper in een grote kom.
Laat de aardappelen uitlekken in een vergiet en bewaar de olie.
Veeg de koekenpan uit en verwarm gedurende een minuut op een middelmatig vuur.
Voeg 2 eetlepels olie toe.
Meng voorzichtig de warme aardappelen met eieren toe in de koekenpan.
Zodra de randen stevig worden, na een minuut of zo, reduceer het vuur tot middelmatig laag.
Kook 5 minuten.
Duw met een rubberen spatel rondom de randen van de tortilla om er zeker van te zijn dat deze uit de pan glijdt.
De bovenkant zal nog steeds vloeibaar zijn.
Schuif voorzichtig uit op een bord.
Dek af met een ander bord, en houd de borden stevig vast en draai ze om.
Voeg nog een eetlepel olie toe aan de koekenpan en gebruik de spatel om de tortilla er weer in te laten vallen.
Bak 5 minuten en schuif dan vanuit de koekenpan op een schoon bord.
Serveer warm (niet heet), of op kamertemperatuur.
Niet in de koelkast bewaren.

Bron: Mark Bittman
Gepubliceerd door: Cooking New York Times


Spaanse tortilla - III

Spaanse aardappeltortilla

voor 4 - 6 personen, vegetarisch

  • 700 g vastkokende aardappels
  • 1 grote ui
  • 5 eieren
 
  • peper
  • zout
  • scheut olie

Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes of gebruik 600 gram kant en klare aardappelschijfjes.
Snijd de ui fijn.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de aardappels 12 minuten.
Voeg de laatste paar min de ui toe.
Je kunt ook om tijd te besparen de aardappelschijfjes een paar minuten voorkoken in de magnetron of in een pan met water, goed droogdeppen en 5 minuten samen met de ui te bakken.

Spaanse aardappeltortilla
Spaanse aardappeltortilla
Spaanse aardappeltortilla

Kluts de eieren los in een kom met een flinke snuf peper en zout.
Giet eventueel de aardappels af mocht er nog veel olie in de pan zitten.
Doe de aardappels bij het eiermengsel.
Giet het eiermengsel weer terug in de pan.
Leg de deksel op de pan en bak de aardappeltortilla in ongeveer 8 minuten gaar op laag vuur (let op dat de onderkant niet aanbrandt).
Als al het ei gestold is kun je hem door een paar keer met de pan op en neer te bewegen los maken en op een bord laten glijden.
Keer de aardappeltortilla om in de pan en bak ook de andere zijde in 5 minuten licht bruin.
Snijd de tortilla voor het serveren in punten.

Bron: Leuke Recepten

Terug