Dit is zonder tomatensaus, maar is een zogenaamde "gele" variant.
|
|
Snij de ui fijn net als de knoflook, fruit dit vervolgens in voldoende olijfolie samen met het laurierblad en naar keus een beetje zout tot de ui goud glanzend is.
Haal dit uit de olie en houd apart voor later.
Doe in een kom het gehakt, peterselie, de helft van de eerder gemaakte gefruite ui / knoflook, ei , een beetje zout (naar keuze) en en halve theel. peper.
Meng dit geheel goed door elkaar en voeg er vervolgens paneermeel doorheen.
Zoveel tot het mengsel niet meer plakt aan de handen.
Leg nu een groot bord vol met een bodem meel en maak vervolgens kleine ballen die en keer door het meel gerold worden.
Herhaal dit tot alle gehakt verwerkt is.
Start nu weer het vuur en zodra de olie die nog in de pan zat heet is bak de ballen rondom mooi bruin.
Haal ze uit de pan en herhaal dit weer tot ze allemaal aan de beurt zijn geweest.
Voeg nu een eetl. meel toe aan de olijfolie in de pan en roer goed om er dan de kippenbouillon aan toe te voegen en breng dit aan de kook.
Nu de ballen erin net als de 20 cl (of meer) medium dry sherry en de andere helft van de gefruite ui en knoflook.
In de tussentijd dat dit weer aan de kook komt hak de saffraan zo klein mogelijk en voeg dit toe, goed roeren!
Nu nog de erwten erbij en het vuur laag zetten en een dikke 15 minuten laten pruttelen tot de saus genoeg ingedikt is.
Als de saus sneller dan 15 minuten ingedikt is voeg dan water aan toe om zo de tijd te halen.
Doe ondertussen de aardappel die in kleine blokjes is gesneden in een pannetje met een dun laagje olijfolie en bak ze mooi goudbruin.
Deze passen perfect bij de Spaanse gehaktballetjes, eventueel nog een mojo picon voor de gefrituurde aardappels erbij en klaar is een heerlijke tapa.
Natuurlijk kan men de ballen eerder maken en invriezen, dan hoeft enkel nog maar de aardappel gedaan te worden en een flesje drank te openen.
|
|
Kneed in een kom het gehakt, beschuitkruim, ei, ½ teentje knoflook, nootmuskaat, zout en peper goed door elkaar.
Vorm er 20 balletjes van en bestuif deze licht met bloem.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes in ca. 5 minuten aan alle kanten mooi bruin.
Voeg de ui, ½ teentje knoflook en de paprika toe en laat het geheel 3 minuten sudderen tot de ui zacht is.
Voeg de tomaat en de bouillon toe en laat deze ca. 20 minuten zachtjes sudderen.
Leg de balletjes en de saus op een schaal.
Serveer de balletjes warm of koud.
Tips
Lekker als tapas met gemarineerde olijven, chorizo en stokbrood bij een glas wijn.
Deze balletjes kan je ook heel goed met gourmetten, fondue of steengrillen op tafel zetten.
|
|
Spoel de kappertjes in een zeef onder de kraan af en laat deze uitlekken.
Kneed het gehakt met kappertjes, ansjovis, paneermeel, knoflook, ei, nootmuskaat en peper goed door elkaar.
Vorm er 24 balletjes van en bestuif deze licht met bloem.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes aan alle kanten mooi bruin.
Voeg de ui en paprika toe en laat het geheel 3 minuten sudderen tot de ui zacht is.
Voeg de tomaat, wijn en bouillon toe en laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen.
Schep de gehaktballetjes met saus in een schaal en serveer deze warm of koud.
Tips
Lekker met stokbrood en olijven.
Of natuurlijk lekker bakken bij de gourmet, fondue of steengrill.