Membrillo - Kweepeergelei - I

  • 2 kg kweeperen
  • 1 kg suiker
  • citroensap

Snij de kweepeer in stukjes en doe ze over in een ruime pan met koud water.
Breng het geheel aan de kook en laat het tot pulp sudderen.
Giet het overtollige water af en druk de moes door een zeef waardoor de klokhuizen en pitten verwijderd worden.
Weeg de puree.
Weeg een zelfde hoeveelheid suiker af en doe dit beiden in een ruime pan.
Zet dit op een laag pitje en blijf voortdurend roeren om aanbakken te voorkomen.
Laat het geheel onder voortdurend roeren zachtjes pruttelen totdat het een diep rood-bruine kleur heeft gekregen.
Proef het mengsel en voeg er wat citroensap bij als het geheel te zoet is.
Bekleed een ruime vierkante schaal met vetvrij papier en giet het mengsel over en zet het geheel op een warme droge plaats om het op te laten stijven.
Serveren met manchego.

Bron: Giessenborch tapas recepten


Membrillo - Kweepeergelei - II

  • 1 kg kweeperen
  • 900 g rietsuiker
 
  • vers geperst sap van 3 citroenen

Snijd de kweeperen overlangs in vier stukken en verwijder het klokhuis.
Doe ze in een kookpan en overgiet ze met een bodempje water.
Laat ongeveer 30 minuten aanstoven, met het deksel schuin op de pan tot de stukken kweepeer boterzacht zijn.
Controleer af en toe of er nog wat water bij moet om aanbranden te voorkomen.
Schil de kweeperen en pureer ze tot een gladde massa.
Doe de kweepeerpuree in een kookpan met een dikke bodem en voeg de suiker en het citroensap toe.
Laat op een laag vuur 20 minuten pruttelen en roer regelmatig, tot de suiker is opgelost.
Draai het vuur halfhoog en laat de puree tot een dikke massa inkoken; hierdoor krijgt hij een rozerode kleur.
Roer voortdurend opdat de puree niet aanbrandt.
Schep de kweepeerpasta in hete gesteriliseerde potten, sluit ze af en etiketteer ze.
Naarmate je de pasta langer bewaart, wordt hij donkerder, steviger en krachtiger van smaak.
Je kunt hem in plakken of blokjes snijden.

Bron: Samen eco actief, Velt

Terug