Zuurkoolstoofpotje met spek

Zuurkoolstoofpotje met spek

voor 6 porties

  • 20 g gedroogde porcini paddenstoelen
  • 500 g zuurkool
  • 500 g varkenshals
  • 200 g spekstreepjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 paprikaworstjes, bijv. Hongaarse Debreziner
  • 2 eetl. geklaarde boter
  • zout & peper
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • bruine suiker
 
  • 1 eetl. zoet paprikapoeder
  • 1 eetl. komijnzaad
  • 60 cl kippenbouillon
  • 2 laurierbladeren
  • 6 jeneverbessen
  • cayennepeper
  • 2 appels
  • 1 theel. marjolein
  • 1 bos bieslook
  • 150 g zure room

Giet 20 cl heet water over porcini paddenstoelen en laat 30 minuten weken.
Laat ondertussen de zuurkool uitlekken in een zeef.
Snijd de varkenshals en het spek in blokjes van ca. 3 cm.
Uien en knoflook in fijne blokjes snijden.
Snijd de worsten in stukken van 3 cm lang.
Verhit 1 eetlepel geklaarde boter in een braadpan.
Kruid de varkensnek met zout & peper en bak het spek aan alle kanten op een hoog vuur.
Neem de brander uit de brander en leg hem opzij.
Haal de champignons uit het water, knijp ze uit en snijd ze in fijne reepjes.
Giet het champignonwater door een papieren filter en vang het op.
Verwarm de rest van het vet in een koekenpan.
Fruit de uien en knoflook tot ze doorschijnend zijn.
Voeg zuurkool toe en stoof 5 - 6 minuten onder het roeren.
Voeg tomatenpuree, 1 eetlepel suiker, paprikapoeder en karwijzaad toe en bak 1 - 2 minuten onder het roeren.
Blus met champignonwater en gevogeltebouillon.
Voeg laurier, jeneverbes, champignons, vlees, spek en worst toe en breng op smaak met zout en cayennepeper.
Snijd de appels in kwarten, verwijder de kern, snijd de kwarten in blokjes en voeg toe aan de stoofpot.
Dek af en kook gedurende 1 uur.
Meng de marjolein 10 minuten voor het einde van de kooktijd erdoor.
Snijd de bieslook in fijne rollen.
Breng de stoofpot op smaak met zout, peper en suiker, bestrooi met bieslook en serveer met de zure room.

Opmerking
Voor stoofschotels geven wij de voorkeur aan licht gerookt spek.
Het wordt nog milder als je het zwoerd verwijdert.

Bron: essen & trinken

Terug