Stamppot zuurkool met kipfilet

  • 1,5 kg afkokende aardappelen
  • zout, peper
  • 1,5 dl halfvolle melk
  • 600 g (wijn)zuurkool
  • 75 g reepjes mager rookspek
  • 2 eetl. boter
 
  • 1 rode paprika
  • 2 gerookte kipfilets (400 gr)
  • 1 klein potje bruine bonen
  • 2 - 3 eetl. crème fraîche
  • 1 theelepel chilisaus
  • geraspte oude kaas

Kook de aardappelen met wat zout gaar, stamp ze fijn en meng ze met de verwarmde melk tot een puree.
Breng op smaak met peper.
Bak intussen de spekjes in de boter zachtjes uit.
Snipper de paprika en bak hem kort mee.
Snijd de gerookte kipfilet in reepjes en warm ze mee.
Haal de wijnzuurkool los, schep hem met wat water, de rozijnen en de uitgelekte bruine bonen bij de kip en de spekjes en laat alles al omscheppend even stoven.
Roer het zuurkoolmengsel smeuïg met de crème fraîche en de chilisaus en schep dit door de aardappelpuree.
Serveer met geraspte oude kaas.

Variaties
>Met mosterd en worstjes:
Bak met de spekjes 1 gesnipperd uitje mee, gebruik gewone zuurkool, stoof met 1 dl alcoholvrij bier in plaats van water, 2 eetlepels Zaanse mosterd,
2 stevige handappels in parten, 100 gram rozijnen en schep 2 blikken verwarmde rundercocktailworstjes door de puree.

Met hazenpeper en champignons:
Bak met de spekjes 1 gesnipperde ui, 200 gram kastanjechampignons in plakjes en 450 gram in stukjes gesneden hazenvlees bruin, doe er een verkruimelde plak ontbijtkoek, 3 kruidnagels, 1 laurierblad, een takje rozemarijn, 2 jeneverbessen, een flinke draai peper, 2 eetlepels crème fraîche en 1 dl rode wijn bij en laat 15 minuten stoven.
Verwarm de wijnzuurkool apart en schep hem met de hazenpeper door de puree.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug