Zuurkoolstamppot

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stoofpeer
  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • 750 g zuurkool
  • 2 dl witte wijn
  • 1 theel. venkelzaad
  • 6 jeneverbessen
 
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels
  • 1,5 kg geschilde aardappelen
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 7 dl bouillon
  • ½ dl slagroom
  • nootmuskaat, peper

Hak de schoongemaakte ui, knoflook en peer in de keukenmachine heel fijn.
Bak ze op laag vuur 10 minuten in de olie in een braadpan tot ze zacht zijn.
Knip intussen de zuurkool fijn en leg ook de zuurkool in de pan.
Doe er de kruiderij en de wijn bij (de alcohol verdampt totaal, ook geheelonthouders zouden met wijn kunnen koken) en laat dit alles met het deksel op de pan zachtjes stoven.
Kook de aardappelen gaar.
Smelt voor de kaassaus de boter, roer er de bloem door en laat de roux op laag vuur 5 minuten bakken (niet bruin worden).
Giet er al roerend de bouillon bij en laat de saus even doorkoken.
Roer er naar smaak peper en nootmuskaat, de geraspte kaas en tenslotte de slagroom door.
Verwijder het laurierblad, de peperkorrels en de jeneverbessen, stamp de aardappelen door de zuurkool (eventueel met nog wat kookwater) en schep er op de borden de kaassaus over.
Eventueel kunt u er rookworst bij geven.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug