Wampanoag Sobaheg (stoof uit 1623)

Wampanoag Sobaheg (stoof uit 1623)

vegetarisch

  • 200 g gedroogde lima- of pintobonen
    (de nacht ervoor geweekt)
  • 100 g maïsmeel
  • 50 g tamme kastanjes, geroosterd, gepeld en gehakt
  • 1 theel. zout
  • 1 – 1½ l groentebouillon
  • 300 g pompoen, geschild, ontpit en in kleine blokjes
  • 200 g aardperen, geschild en in kleine blokjes
  • 50 g walnoten, gedopt en fijngemalen
  • 50 g zonnebloempitten, gepeld en fijngemalen
    (of: zie opmerking)
  • peper & zout

Giet de bonen af.
Doe ze in een grote stevige pan met de maïs, kastanjes, zout en om te beginnen 1 liter water.
Breng zachtjes aan de kook en kook gedurende een uur of twee tot de bonen gaar zijn.
Roer heel regelmatig om, want het gaat aan de bodem van de pan plakken.
Als het te dik wordt, wat water erbij.
Roer dan de blokjes pompoen en aardpeer erdoor en laat nog pakweg een half uur sudderen, in elk geval tot de blokjes beetgaar zijn.
Doe de gemalen noten (notenmeel) erdoorheen en breng op smaak met peper en zout.

Opmerkingen
We hadden geen zonnebloempitten maar wel amandelmeel. Ook goed. Het gaat om het notenmeel.
Kastanjes te over dit jaar. We hadden ze enkele maanden geleden gepeld en ingevroren. Voor dit gerecht een tijd in de hete oven gepoft.

Bron: A Taste of History with Joyce White
Gepubliceerd door: MergenMetz

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug