Tinga de cerdo y ternara

stoofvleesgerecht uit Mexico

  • 375 g kalfspoelet
  • 375 g varkenspoelet
  • 1 eetl. maïs- of andere olie
  • 60 g boter
  • 400 g gepelde groene tomaten
  • 1 grote groene paprika
  • 1 groen Spaans pepertje
  • 1 grote fijngesnipperde ui
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 flinke mespunt gedroogde marjolein
  • 1 flinke mespunt verse of gedroogde basilicum
  • 1 eetl. fijngehakte bieslook
  • ½ theel. geraspte nootmuskaat
  • ½ theel. suiker
  • 7 eetl. droge sherry
  • zout
  • peper
  • aroma of soja
  • 5 eetl. slagroom

Laat de olie in de vleespan goed warm worden, voeg 1 eetlepel boter en bij kleine porties tegelijk het poelet toe.
Laat dat onder af en toe omscheppen, rondom mooi van kleur bakken.
Snijd intussen de tomaten in plakken, verwijder de harde delen en het zaad.
Neem de steel van de paprika weg, snijd de paprika 2 keer overlangs door en snijd het pepertje overlangs open.
Verwijder de zaadlijsten en alle zaadjes.
Snijd de stukken paprika in blokjes van 1 cm en snipper het pepertje zo fijn mogelijk.
Neem het poelet met zo weinig mogelijk bakvet uit de pan.
Laat daarin de rest van de boter warm worden en fruit de ui met de knoflook langzaam onder af en toe omscheppen glazig.
Voeg de stukken tomaat, paprika en de snippers Spaanse peper toe.
Roer door de tomatenpuree de marjolein, basilicum, bieslook, nootmuskaat en de suiker.
Doe dit papje in de pan.
Spoel het kommetje met de sherry om en roer die door de inhoud van de pan.
Voeg het poelet weer toe, strooi een flinke mespunt peper en 1 - 2 theelepels zout in de pan.
Voeg 1 theelepel aroma toe en schenk zoveel kokend water in de pan tot het vlees bijna onder staat.
Roer goed, laat alles koken en laat het poelet op de getemperde warmtebron in de gesloten pan 1 uur sudderen.
Controleer of het vlees zacht is, voeg naar smaak peper en zout of aroma toe.
Neem de pan van het fornuis, roer de room door het gerecht en dien dit op met droog gekookte rijst.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug