Stoofvlees Friet

Stoofvlees Friet

    • voor het stoofvlees
  • 1 kg rundvlees uit de nek (al dan niet versneden)
  • 1 l bruin bier (bv. Sint-Bernardus Abt 12, Rodenbach, …)
  • 2 dikke uien
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele takjes verse tijm
  • enkele peterseliestengels
  • 1 tot 2 kruidnagels
  • 1 of 2 bruine boterhammen
  • min. 2 eetl. scherpe mosterd
  • 2 eetl. appel-perenstroop
  • een scheutje natuurazijn
  • enkele klontjes boter
  • peper
  • zout
    • voor de witloofsla
  • 6 stronkjes (grond)witloof
  • 2 eetl. mayonaise
  • een scheutje natuurazijn
  • peper
  • zout
    • voor de frieten
  • 1 kg frietaardappelen
    (bv. bintje)
  • zout
    • voor verse mayonaise
  • 4 eieren
  • 4 dl arachide- of fijne slaolie
  • 1 eetl. natuurazijn
  • 1 eetl. lauw water
  • 1 eetl. (scherpe) mosterd
  • peper
  • zout

Voorbereiding
Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Schil de aardappelen en snij ze in frieten van gelijke dikte.
Pocheer de reepjes in frietvet van 140 °C, tot ze gaar zijn tot in de kern.
Laat de frieten nadien uitlekken en afkoelen op een keukendoek.
Bereid eventueel een pot verse mayonaise.
Doe de eierdooiers in een diepe mengbeker en klop ze even los.
Doe er de azijn, het water en de mosterd bij.
Plaats de staafmixer in de pot en laat het toestel draaien.
Voeg de olie toe, en beweeg de mixer op en neer.
Enkele seconden later is de mayonaise gebonden.
Proef, kruid met peper en zout, en roer.

Bereiding
Pel de uien en snipper ze grof.
Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klont boter in.
Stoof daarin de uien op een matig vuur.
Roer en laat ze niet bruin bakken.
Verhit een braadpan op een matig tot stevig vuur, en smelt er een klontje boter in.
Schroei de stukken vlees in de braadpan, tot ze een goudbruin korstje hebben.
Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien.
Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bruin bier.
Roer alle aanbaksels van het vlees los, terwijl het bier aan de kook gebracht wordt. (deglaceren)
Zodra het bier kookt, giet je de hele inhoud van de pan in de stoofpot met vlees.
(Giet nooit koud bier rechtstreeks bij het vlees.)
Bind enkele blaadjes laurier, een paar takjes verse tijm en enkele peterseliestengels samen met een eindje keukentouw.
Laat het ‘bouquet garni’ meestoven in de pot.
Voeg de kruidnagel(s) toe en de appel-perenstroop.
Besmeer een grote snee bruin brood royaal met scherpe mosterd.
(Je kan gerust ook twee kleine boterhammen gebruiken.)
Leg de boterham in de pot, bovenop het vlees, met de besmeerde zijde naar onder.

Op het fornuis
Het deksel hoeft aanvankelijk niet op de pot te staan.
De kooktijd is ook afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.
Laat de stoofschotel sudderen tot de stukken vlees botermals zijn.

In de oven
Verwarm de oven voor tot 150 °C.
Zet het deksel op de pot en schuif het stoofvlees in de oven van 150 °C.
Laat het minstens anderhalf uur sudderen, tot de stukken rundvlees botermals zijn.

Een witloofslaatje
Maak de witloofsla kort voor het serveren, zodat ze fris en knapperig blijft.
Verwijder het taaie ‘kontje’ uit elke stronk.
Snipper het witloof zeer fijn en doe de groente in een schaal.
Meng de mayonaise eronder.
Gebruik een bescheiden hoeveelheid, zodat er een dun laagje rond elk stukje witloof kleeft.
Proef en werk de salade af met een scheutje natuurazijn, peper en zout.

Afwerken en serveren
Verwijder het uitgekookte kruidentuiltje en de kruidnagels.
Werk het gare stoofvlees af met een voorzichtig scheutje natuurazijn en roer alles om.
Dat beetje azijn wekt de smaken extra tot leven.
Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.
Geef de frieten een tweede bakbeurt op 180 °C, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Strooi er naar smaak een beetje zout overheen.
Serveer stoofvlees met versgebakken frieten, witloofsla en wat mayonaise.

Tip
Schenk het bruin bier dat je gebruikt hebt voor de bereiding bij de maaltijd.

Bron: Lekker Van Bij Ons

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug