Stoofpotje van kalkoen - I

stoofpotje_kalkoen (3K)

  • 150 g spekblokjes
  • 600 g kalkoenkarbonade
  • 2 uien, fijngehakt
  • 4 wortels, in schijfjes
  • 2 preien, in schijfjes
  • 3 stelen selderij, in schijfjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 bouquet garni
  • rasp van 1 citroen
  • 1 theel. tijm
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl groentebouillon
  • zout en peper
  • 2 eetl. peterselie

Sauteer in een stoofpan 2 minuten de spekblokjes.
Zet apart.
Bak het vlees goudbruin.
Zet apart.
Fruit de ui totdat deze glazig is.
Voeg de wortel, de prei en de selderij toe en gaar nog 2 minuten.
Voeg de spekjes en het vlees toe aan de groenten.
Voeg het knoflook, de bouquet garni, de citroenrasp, de tijm de witte wijn en de bouillon toe.
Bestrooi met zout en peper.
Sluit de pan af en laat 40 minuten op zacht vuur sudderen.
Verdeel het vlees, de spekjes en de groenten over de borden.
Lepel er wat kooknat over en garneer met peterselie.

Opmerking
Heerlijk met gestoomde aardappels of aardappelpuree.

Bron: Carrefour
Gepubliceerd door: Lize Lorent in Kook Jij


Stoofpotje van kalkoen - II

Stoofpotje van kalkoen

  • 600 g kalkoenblokjes
  • 300 g spekblokjes
  • 3 wortelen
  • 2 ajuinen
  • 300 g Parijse mini-champignons
  • currypoeder
  • 1 flesje Leffe bruin
  • 2 eetl. peren-appel siroop
  • peterselie
  • basilicum
  • peper
  • oregano
  • 300 g rijst
  • boter

Bak de blokjes kalkoen en spek mooi bruin aan, voeg de fijn gesneden wortelen en ajuin toe eveneens de champignons.
Kruiden naar smaak de siroop samen met de Leffe bruin toevoegen.
Laat op een zacht vuur sudderen.
Kook de rijst zoals op de verpakking staat vermeld, serveer zeer warm.

Opmerking
De kalkoen wordt in dezelfde deelstukken versneden als de kippen. Van de borstfilets worden wel escalopes of kalkoenlapjes gesneden die dan kunnen gebakken worden zoals elk ander stuk wit vlees. Uit de billen van zware kalkoenen snijdt men kalkoen ossobuco, dit zijn dikke sneden met been. Van kalkoenenvlees worden ook rollades gemaakt die als een gewoon braadstuk kunnen gebruikt worden. Men moet een onderscheid maken tussen rollades van de poten of van de borststukken. Laat na het braden steeds lange tijd rusten omdat zulke rollades gemakkelijk uit elkaar vallen bij het snijden. Het slachtgewicht bedraagt 3,5 à 7 kg, bij zware dieren gaat het tot 12,5 kg en meer. Men spreekt ook van babykalkoenen. Deze wegen 1,8 tot 3 kg, hun leeftijd is 4 maanden van ei tot slacht.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug