Stoofpot van gehaktballen

Stoofpot van gehaktballen

  • 4 teentjes knoflook
  • 2 kleine uien
  • 2 eieren
  • 500 g rundergehakt
  • 1 eetl. peterselie
  • paneermeel
  • meel
  • 4 aardappelen
 
  • 1 l water
  • 10 saffraandraadjes
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • olijfolie virgin extra
  • zout
  • 1 halve theel. peper, naar smaak
  • 1 glas sherry, medium dry

Allereerst 2 fijn gesneden teentjes knoflook fruiten in een ruime scheut olijfolie om er vervolgens de klein gesneden ui aan toe te voegen tot deze mooi geel glazig van kleur is.
In een grote kom doen we het gehakt en voegen er de mix van de knoflook en ui aan toe.
Tevens een eetlepel aan fijn gesneden peterselie en mengen dit alles goed.
Meng hierna eieren er goed doorheen en voeg er paneermeel aan toe tot het geheel niet meer plakt aan de handen.
Maak er vervolgens kleine ballen van en rol deze door het meel.
Doe in een grote ketel een flinke scheut olijfolie en schroeien alle ballen rondom mooi dicht.
Haal de ballen vervolgens eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Doe vervolgens in de resterende olijfolie de twee overige fijn gesneden teentjes knoflook en fruit deze.
Zodra de knoflook kleur begint te krijgen voeg er twee eetlepels meel aan toe en roer snel en goed gedurende paar seconden (vuur is aan !) om er dan het water, laurierblaadjes, kruidnagels, saffraandraadjes en zwarte peper bij te doen.
Voeg ook de in kleine stukken gesneden aardappel aan toe net als de gehaktballen.
Zet het vuur hoog tot het water kookt waarna op een laag vuur alles blijft pruttelen tot de aardappelen gaar zijn (ongeveer 10 minuten).
Voeg er ook een glas sherry aan toe en laat het staan tot de saus dikker wordt.

Als extra variant kan men er erwten en wortel en pijnboompitten aan toe voegen zodra het water erbij gaat.

Bron: Spaanse Winkel

Terug