Stoof van schaap, koolraap en gort

Stoof van schaap, koolraap en gort

  • 1 kg schapenvlees, in brokken van 2 à 3 cm
  • 3 eetl. bloem
  • scheuten olijfolie
  • eetl. roomboter of ghee
  • 2 stengels bleekselderij, grof gesneden
  • 1 prei, in niet te dunne ringen
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 winterpenen, grof gesneden
 
  • 400 g aardappels
    (wij namen stevige rosevals), in blokken van 1½ à 2 cm
  • 400 g koolraap, geschild en in blokken van ca. 1½ cm
  • ½ l runderbouillon of schapen- c.q. lamsbouillon
  • 40 cl wortelsap (zie opmerkingen)
  • 100 g gort (uurtje of twee, drie voorweken)
  • tijm en rozemarijn (paar takjes of eetl. gedroogd)

U kunt dit gerecht in de oven laten garen, uren op een petroleumstelletje zetten, of op zeer laag vuur.
Indien in de oven: verwarm deze voor op ca. 180 °C.

Stoof van schaap, koolraap en gort
Gort zit er nog niet in
Stoof van schaap, koolraap en gort
Het ziet er niet uit, maar smaakt geweldig

Neem een grote stevige (gietijzeren) pan.
Verhit de olie en terwijl dit gebeurt de brokken schapenvlees door de bloem wentelen of omgekeerd – de bloem over het vlees strooien en alles goed omscheppen.
Bak de brokken vlees in porties bruinig.
Draai het vuur lager.
Voeg de boter toe en dan de bleekselderij, preiringen, wortels, aardappels, koolraap en knoflook.
Schep goed om en bak eventjes tot het wat bruint.
Doe dan de bouillon er bij en de wortelsap.
En de rozemarijn en tijm.
Bijna klaar!
Zet in de oven gedurende pakweg 2 – 2½ uur, op laag vuur of petroleumstel korter.
Simpel even testen of het vlees bijna zacht en gaar is.
Roer de gort er door (dus niet het weekwater) en laat nog een half uur stoven.
De gort neemt ook vocht op en het wordt, als het goed is, een dik en ietwat kleverige massa.
Schep op.
Serveer eventueel met een stuk brood, maar dat hoeft niet.

Opmerkingen
Wortelsap gemaakt met een blender en een aantal wortels, wat water en een half groentenbouillonblokje
Het originele recept spreekt over kruimige aardappels; stevige zijn beter.

Bron: Delicious. (Engelse)
Gepubliceerd door: MergenMetz

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug