Stoemp met worst en jus van uien

Stoemp met worst en jus van uien

  • 3 grote uien
  • 2 eetl. arachide-olie
  • 1 eetl. bruine suiker
  • 1 dl rode wijn
    • 1 kruidentuiltje (samengebonden)
  • 5 takjes tijm
  • 3 peterseliestengels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 eetl. donkere sojasaus
  • 1 eetl. graanmosterd
  • 1 kg aardappelen
  • 1 andijvie of 500 g spinazie
  • 50 g margarine
  • 2 dl sojaroom
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • veggie worstjes naar keuze

Snijd voor de jus de uien in halve ringen en laat ze zachtjes karameliseren in de arachideolie.
Dat duurt ongeveer een half uurtje.
Voeg de bruine suiker toe en laat volledig smelten.
Blus de uien met de rode wijn en laat tot de helft inkoken.
Voeg nu 1 dl groentebouillon toe, samen met de sojasaus en de tijm en laat zachtjes inkoken tot je een mooie, dikke saus hebt.
Werk de saus af met wat peper en zout en de graantjesmosterd.
Schep een drietal lepels saus uit de pan en zet apart.
Snijd voor de stoemp de andijvie in reepjes en spoel grondig in water.
Zwier droog in een slazwierder.
Als je spinazie gebruikt, spoel de spinazie dan en dep droog.
Schil de aardappelen en breng ze aan de kook in een pan gezouten water.
Smelt ondertussen de boter in een grote pan.
Voeg de andijvie of spinazie toe en stoof tot alles begint te slinken.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Giet de gare aardappelen af en laat ze nog enkele minuten uitstomen op een laag vuur. Plet de aardappelen met een pureestamper en meng er de sojaroom en andijvie of spinazie onder.
Bak de worstjes in een pan met een scheutje olijfolie op een middelhoog vuur tot ze goudbruin kleuren.
Leng de opzij gehouden jus aan met een klein beetje water en blus de worstjes hiermee, zodat ze een sappige 'bite' krijgen.
Verdeel de stoemp over de borden, schik er de worstjes op en giet de jus erover.

Bron: EVA Veggiedag

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug