Stamppot paardenbloem

vegetarisch

  • 1½ kg kruimige aardappelen, geschild en in grote brokken
  • fikse bak mooie, groene paardenbloembladeren
  • grote ui, klein gesnipperd
 
  • wat ghee (roomboter) en olie om te bakken
  • scheutje melk
  • peper & zout

Je hebt geluk als er een veldje is waar paardenbloem is uitgezaaid.
Begin april, staat al het blad er al fiks groot en fris bij.
Knip het op pakweg 2 cm van de grond.
Eruit trekken en afknippen mag ook, hoor.
Het bruin is van de gefruite ui.
Dat geeft een extra lekker smaakaccent.
Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
Dat is een minuut of twintig.
Ergens tussen door de gesnipperde ui smoren in een stevige pan.
Doe dat met een lepel ghee (of roomboter) en wat olie.
Ze mogen wat bruinen.
Was de paardenbloembladeren (3 x is schoon, zeggen ze in Wageningen).
Pak bosjes en snijd ze in stukken van 2 à 3 cm.
Als de aardappelen gaar zijn: afgieten en stampen.
Schep het over in de pan met de ui, schep goed door.
Om het iets smeuïger te maken een scheutje melk erbij doen.
Houd het op laag vuur.
Schep dan de paardenbloembladeren erdoorheen.
Stoof nog eventjes.
Pas op dat het niet aan de bodem aanbrandt.
Breng op smaak met peper en zout.

Opmerkingen
Kaas erdoor roeren kan.
Uitgebakken spekjes erdoor roeren of erop is ook lekker.
Crème fraîche mag er ook doorheen.

Bron: MergenMetz

Terug