Sipelpomp - I

uienstamppot uit Friesland

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • zout
  • 900 g gesneden uien
  • 200 g belegen nagelkaas
 
  • 2 eetl. azijn
  • 25 g boter
  • 100 g hamreepjes
  • peper

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleine blokjes.
Kook de aardappelen en de uien in ± 15 minuten in een pan met 2 dl water en zout gaar.
Snijd intussen de korstjes van de kaas en snijd de kaas in blokjes.
Giet de aardappelen en uien boven een kom af en stamp ze met een pureestamper fijn.
Voeg al roerend zoveel kookvocht toe dat de stamppot smeuïg wordt.
Roer er de azijn en de boter door, schep de kaas en de ham erdoor en warm die al roerend ± 2 minuten mee.
Breng op smaak met peper.

Bron: Astrid Veltman


Sipelpomp - II

uienstamppot met spek

  • 500 g speklappen
  • 1 kg aardappels
  • 1 kg uien
  • zout
  • 1 dikke eetl. mosterd
  • 75 g boter

Bak de in ringen gesneden ui met zout glazig in een klontje boter.
Voeg 30 cl water toe, de in 4 stukken gesneden aardappels en iets zout.
Snij intussen de speklappen in dobbelsteentjes.
Bak de spekblokjes op een zacht vuurtje met wat zout uit.
Als de aardappels en ui gaar zijn, deze fijnstampen met de boter en de mosterd.
Voeg daarna het spek en het spekvet toe.
Meng alles goed door elkaar.
Dit is een flinke pan vol: je kunt er 2 dagen van eten: dag 2 zelfs nog lekkerder!

Bron: © Janneke's Receptenpagina

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug