Saffraan-aardappelstoofpot met rouille

  • 750 g aardappelen in stukken van 2 cm
  • 1 theel. koudgeperste olijfolie
  • 2 ontveld en in blokjes gesneden vleestomaten
  • 2 preien, het wit en groen apart
  • 1 ui in ringen
  • 2 theel. gehakte verse tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 theel. suiker
  • een stukje sinaasappelschil
  • 1 theel. saffraandraadjes
  • 6 dl ongezouten groentebouillon
  • 3 dl witte wijn
  • 90 g kleine pastavormen
  • 90 g kleine pastavormen
  • 250 g courgettes in blokjes
  • 3 eetl. gehakte peterselie
  • 1 gele paprika in repen
  • zout, versgemalen peper
  • 45 g dikke Griekse yoghurt
    • voor de rouille:
  • 60 g witbrood zonder korsten in stukjes
  • 0,8 dl melk
  • 2 rode chilipepers
  • 3 tenen knoflook
  • zout
  • 1 kleine rode paprika

Maak eerst de rouille.
Doe het brood met de melk in een kom en zet de kom ± 5 minuten weg tot het brood zacht is.
Pureer intussen de chilipepers, de knoflook, het zout en de rode paprika met 2 eetlepels water in een keukenmachine.
Voeg het brood met de melk toe en pureer weer kort tot u een glad mengsel heft.
Doe de rouille over in een sauskom of schaaltje.
Doe de aardappelen in een ruime pan water, breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de aardappelen met een deksel op de pan ± 10 minuten sudderen tot ze bijna gaar zijn.
Laat de aardappelen daarna goed uitlekken.
Verhit, terwijl de aardappelen koken, de olie in een grote ovenschotel op middelhoog vuur.
Doe er de tomaten, het wit van de prei, de ui, de tijm, en de laurierblaadjes bij en laat alles al roerend 5 minuten zweten.
Roer er dan de suiker, de sinaasappelschil, de saffraan, de bouillon en de wijn bij en breng het mengsel aan de kook.
Doe er de pasta in, leg het deksel op de pan, en laat de pasta 5 - 7 minuten meekoken tot hij bijna al dente is.
Doe er de aardappelen, het groen van de prei, de courgettes, de peterselie, de gele paprika en zout en zwarte peper naar smaak bij en laat alles nog eens 3 - 5 minuten op het vuur tot de aardappel is doorgewarmd, maar de gele paprika en de courgette nog knapperig zijn.
Schep het gerecht in diepe borden en maak elke portie af met een toef yoghurt en een lepel rouille.
Lekker met Waldkornbrood.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug