Stamppotje rode biet met pittige vleesreepjes

Stamppotje rode biet met pittige vleesreepjes

  • 600 g aardappelen
  • 500 g gare rode bietjes
  • 1 kleine ui
  • 1 appel
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblad
 
  • 150 g varkensvleesreepjes of nasivlees
  • 2 eetl. vloeibare margarine
  • 1 theel. gerookt paprikapoeder
  • mespunt chilipoeder
  • 10 cl halfvolle melk
  • azijn

Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
Maak de bietjes schoon en snijd ze in blokjes.
Pel de ui en snijd hem klein.
Schil de appel en snijd hem in blokjes.
Verwarm de bietjes in een bodempje water met de ui, de appelblokjes, de kruidnagels en het laurierblad.
Bak het vlees in de hete margarine met het paprikapoeder en het chilipoeder in 5 minuten gaar en bruin.
Breng de melk aan de kook.
Giet de gare aardappelen af en stamp ze fijn.
Meng er de bietjes door en maak er met hete melk een smeuïge stamppot van.
Maak de stamppot eventueel op smaak met een beetje azijn.
Schep de vleesreepjes erop.

Melk over?
Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 °C. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar. Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Bron: Voedingscentrum

Terug