Stamppot rauwe andijvie

  • 1,5 kg aardappelen
  • zout
  • 1 krop andijvie van ± 500 gr
  • 1 grote ui
 
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 250 g gekookte Gelderse worst
  • 1,5 dl melk
  • versgemalen peper

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met weinig water met zout in ± 20 minuten zachtjes gaar.
Was de krop andijvie en schud hem goed droog.
Snijd de krop in dunne repen en laat ze in een vergiet goed uitlekken.
Pel en snipper de ui.
Verwarm de grill voor.
Verwarm de spekblokjes in een pan op zacht vuur tot er wat vet uit smelt en bak ze daarna op hoger vuur knapperig bruin.
Bak de ui ± 2 minuten zachtjes mee.
Snijd de gekookte worst in plakken, schuif ze op een grillplaat onder het hete grillelement en rooster ze in ± 4 minuten mooi bruin; keer ze halverwege.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Voeg al roerend zoveel melk en spekvet toe dat een smeuïge puree ontstaat.
Schep de andijvie erdoor en warm de stamppot al omscheppend nog even goed door tot de andijvie net begint te slinken.
Schep ook de spekjes en de ui erdoor.
Breng de stamppot op smaak met zout en peper en leg de plakjes worst erop.
Lekker met mosterd en piccalilly.

Variatietip:
Schep samen met de spekjes en de ui ook 150 g verkruimelde feta en ½ eetlepel tijmblaadjes door de stamppot.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug