Ovenschotel met boerenkool in roomsaus

  • 750 g geschilde aardappels
  • 300 g boerenkool
  • 1 ui
  • 250 g champignon
  • 100 g Roquefort
  • ± 70 g boter
  • zout & peper
  • 1½ dl warme en 1 dl koude melk
  • nootmuskaat
  • 25 g bloem
  • 2 dl crème fraíche
  • 100 g gezouten cashewnoten

Kook de aardappelen en de boerenkool in water met zout naar smaak afzonderlijk gaar.
Pel en snipper intussen de ui.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Verkruimel de roquefort.
Verhit 30 gram boter en bak de ui met de champignons ± 10 minuten op een laag vuur.
Breng op smaak met peper en zout.
Stamp de gekookte aardappelen met de warme melk, een klontje boter, nootmuskaat en peper en zout naar smaak tot een fijne puree.
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Vet een ruime ovenschaal in met de rest van de boter en verdeel een derde van de puree over de bodem van de schaal.
Verdeel de rest van de puree langs de wand van de schaal tot een mooie hoge rand.
Schep hierin het champignonmengsel.
Smelt 25 g boter en voeg de bloem toe.
Laat de bloem in ± 2 minuten gaar worden.
Voeg de crème fraíche en de rest van de melk toe en laat het op een laag vuur doorkoken tot een gebonden saus.
Schep de uitgelekte gare boerenkool erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Schep de boerenkool op de champignons in de ovenschaal.
Strooi de Roquefort en de cashewnoten erover en dek de schaal af met aluminiumfolie.
Laat het gerecht in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten door en door warm worden.

Bron: Recepten om van te smullen
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug