Oma's bietjes

  • 750 g rauwe bietjes
  • 1 theel. grof zeezout
  • 6 grote tenen knoflook
  • zwarte peper uit de molen
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl donkere sherryazijn
 
  • 1 ui
  • 1 friszure appel
  • 4 hardgekookte eieren
  • 200 g versnipperd ontbijtspek
  • klontjes boter (of ééen grote klont boter)
  • 1 kg aardappelen

Doe de schoongeboende bietjes (laat 1 cm van het groen zitten, zodat ze niet 'leegbloeden') en alle ingredinten tot en met de azijn in een ovenschaal.
Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel daarop en zet hem 1 - 1,5 uur (afhankelijk van het formaat van de bietjes) in een op 160 °C voorverwarmde oven.
Kook de aardappelen gaar.
Bak intussen het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
Hak de appel en de ui in de foodprocessor tot bijna moezig en roerbak ze in het vet tot ze zacht zijn.
Pel de gare bieten en rasp ze in de foodprocessor.
Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, met de aardappelen fijn.
Roer of stamp alles door elkaar.
Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug