Moren en Christenen

  • 150 g droge witte bonen
  • 150 g droge zwarte bonen
  • 2 l koud water
  • 1 ui
  • boter
  • 1 plak gerookt spek van 100 g
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 3 koppen water
  • esdoornsiroop (ahorn of pannenkoekensiroop)
  • olijfolie
  • 4 sneden lamsbout van 150 g met been
  • 1 eetl. cajunkruiden
  • 150 g zure room
  • 4 takjes vers bonenkruid (of verse marjolein of shiso purper)

De avond voordien:
Week de witte en zwarte bonen apart in het water.

De dag zelf:
Verwijder de bonen die bovendrijven en giet het weekwater weg.
Pel de ui, snijd hem doormidden en schroei hem aan beide snijvlakken in een klont boter tot hij mooi bruin ziet.
Doe de ui, de bonen, het spek, de laurierblaadjes, de tijm en 3 koppen water in een sudderpot.
Controleer na 1½ uur de gaarheid.
Verwijder dan het spek en de ui en meng er een scheutje siroop door.
Houd warm.
Strijk tijdens de kooktijd van de bonen het lamsvlees lichtjes in met olie en strooi er de cajunkruiden over.
Bak het vlees aan beide kanten en zorg ervoor dat het binnenin mooi rozig blijft.
Verdeel de bonen over de borden.
Leg het vlees in het midden en lepel er vlak voor het opdienen een vlokje zure room op.
Werk af met een takje bonenkruid.

Schenk hierbij een glaasje Bourbon soda (whisky-soda) of een Griekse rode wijn.

Tip
U kunt het bonenkruid vervangen door marjolein of het kiemplantje shiso purper (in de primeurwinkel).
De bonen kunnen apart worden gekookt in bouillon en in zwart-wit verhouding op het bord worden verdeeld.
Ahorn- of esdoornsiroop is het ongeraffineerde sap van de ahorn of esdoorn, dat wordt afgetapt in de maanden maart en april. Het is één van de natuurlijke suikers, waar alle mineralen en sporenelementen in bewaard blijven. Het eerste sap (graad A) is lichter van kleur en armer aan mineralen. Later wordt het sap donkerder, rijker en ook stroperig (graad C). Ahornsiroop is heerlijk in bereidingen of om nagerechten mee af te werken.

Cajunkruid is eigenlijk een kruidenmix, die aan uw vlees, kip- of visgerechten een authentiek cajun-aroma geeft.
U gebruikt het in sauzen, salades, soepen en kaas- en deeggerechten.
Samenstelling: 1½ theelepel zout, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel gedroogde tijm, ½ theelepel gedroogde oregano, ½ theelepel zwarte peper, 1 theelepel cayennepeper.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug