Stoofpotje van moesgroenten, groene linzen en yoghurtsaus

Stoofpotje van moesgroenten, groene linzen en yoghurtsaus

voor 4 - 6 personen

  • 300 g groene linzen
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 1 grote ui, fijn gesneden
  • 3 tenen knoflook,
    1 in kleine stukjes, de rest in de pers
  • 1 zoete aardappel van ongeveer 400 g,
    in blokjes van 2 bij 2 cm
  • 2 kleine pastinaken of 1 grote, in blokjes
  • 4 tomaten, in partjes (met schil)
  • 5 kleine worteltjes, in plakjes van ongeveer 1½ cm
  • 5 bladeren van een groene kool, in reepjes
  • 1 vers laurierblad
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 hand verse platte peterselie, fijngesneden
  • 90 cl water
  • peper & zout
  • chiliflakes
    • voor de yoghurtsaus
  • 1 kop volle yoghurt
  • 1 teen knoflook, of meer als je daarvan houdt!
  • peper & zout

Verhit olijfolie in de grootste pan die je hebt en bak er de ui, bleekselderij en pastinaak in aan.
Doe er de linzen bij en bak heel kort mee.
Roer met een houten lepel.
Doe er vervolgens het water bij, de tomaten, twee knoflooktenen (één geperst en één fijngesneden), het laurierblad en de rozemarijn en breng aan de kook.
Laat 40 minuten op laag vuur koken.
Kook intussen in een aparte pan de zoete aardappel samen met de wortel bijna gaar.
Dat duurt ongeveer een kwartier, maar check af en toe even.
Doe de aardappel, wortel en groene kool ongeveer 10 minuten voor het einde van de kooktijd bij het linzenmengsel.
Laat nog 10 minuten pruttelen met het deksel erop.
Pers er op het laatst nog een teen knoflook in uit, breng op smaak met zout, peper en eventueel de gedroogde chiliflakes voor wat pittigheid.
Meng intussen de knoflook, zout en peper door de yoghurt.
Dien op met de yoghurt en strooi er de verse peterselie overheen.

Serveer met vers knapperig brood.

Opmerking
Een heerlijk stevig stoofgerecht voor herfstige avonden! Zelfs verstokte vleeseters vinden dit heerlijk en ‘missen’ het vlees niet. Dat komt omdat er heel wat stevige groenten in zitten en het laurierblad zorgt voor een uiterst intense smaak.
Ik vind het vooral heerlijk als dit staat te pruttelen op het fornuis. Het hele huis ruikt naar dat lekkers en intussen kun je genieten van een glas wijn, met elkaar bijpraten of in het vuur van de open haard gaan zitten staren.

Bron: Greendelicious, Natascha Boudewijn

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug