Leidse hutspot I

De derde oktober 1574 begaf de jongeling Schaelk zich buiten de wallen om te onderzoeken waarom het zo merkwaardig stil was op de bezette schans. De Spanjaarden bleken gevlucht te zijn! En wel zo haastig dat hij ter plekke nog een pot met een niet geheel verorberde Spaanse stoofpot met vlees vond. Als herinnering aan het einde van dit zware beleg wordt daarom in
Leiden traditioneel op 3 oktober hutspot en wittebrood met haring gegeten. De wittebroden met haring werden door de eerste schepen, die na het beleg Leiden in voeren, gebracht. De hutspot die wij nu maken, lijkt niet meer op de originele Spaanse stoofpot en aardappelen hebben er zeker niet ingezeten, want de aardappel was in die tijd in Europa nog niet bekend.

  • 500 g witte bonen
  • zout
  • 1,5 kg winterwortelen
  • 750 g pastinaken
 
  • 500 g uien
  • 500 g mager spek
  • 500 g klapstuk

Week de witte bonen een nacht in water.
Breng ze in het weekwater met wat zout aan de kook en voeg het spek en de klapstuk toe.
Schrap de wortelen en de pastinaken en snijd ze in blokjes.
Snipper de uien.
Voeg dit alles bij de bonen en het vlees en laat de hutspot nog 45 - 60 minuten zachtjes koken.
Let op dat de inhoud niet droog kookt en aanbrandt; voeg zo nodig wat water toe.
Neem de stukken vlees uit de hutspot en snijd ze in plakken.
Roer de hutspot met een houten lepel door (niet stampen) en kruid met versgemalen peper.
Serveer het in plakken gesneden vlees erbij.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug