Koolstamppot

  • 1 - 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 1 kg witte of groene kool
  • 2 uien
  • 200 g salami, cervelaatworst of chorizo (ongesneden)
 
  • 3 theelepels Provençaalse kruiden
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 250 g verse worst of 1 (runder)rookworst á 250 g

Schil en was de aardappelen en snijd ze in 2 of 4 stukken.
Maak de kool schoon en snijd hem in repen.
Pel de uien en snijd ze klein.
Snijd de gekozen worstsoort in blokjes.
Bak de blokjes salami of worst in een grote braadpan zachtjes uit en neem ze uit de pan zodra het vet eruit is gelopen.
Bak in dit achtergebleven vet de uien 1 minuut aan.
Voeg de aardappelen, de kool en de Provençaalse kruiden toe en bak deze al roerend op hoog vuur aan.
Voeg het bouillonpoeder en ± 2 dl water toe, breng alles, afgedekt, aan de kook en kook het gerecht in ± 20 minuten gaar.
Bak of grilleer intussen de verse worst bruin en gaar of wel de rookworst.
Stamp de aardappelen, de kool en de uien door elkaar.
Leg de verse worst of de in plakjes gesneden rookworst erop en warm de stamppot zo nodig nog even goed door.

Variaties:
Neem prei in plaats van ui.
Bestrooi de stamppot met geraspte kaas in plaats van met worst en zet hem voor het serveren onder een hete grill of in een hete oven.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug