Komkommerstamppot

  • 1 grote of 2 kleine (600 gram) komkommer, geschild en in juliënne gesneden
  • 2 theel. zout
  • 2 dessertl. borageazijn of
  • 2 dessertl. (chardonnay)azijn en
  • 1 theel. borage (komkommerkruid)
  • 2 teentjes knoflook, ragfijn gesnipperd
 
  • 1 kilo bloemige aardappels
  • 4 eetl. olijfolie
  • 24 jonge lavasblaadjes
  • 2 eetl. fijngesneden tuinkers
  • 1 eetl. crème fraîche
  • zout en zwarte peper

Doe de julienne van komkommer in een kom, strooi het zout er gelijkmatig overheen en schep de komkommer met een vork even om.
Voeg azijn (borage) en knoflook toe, schep alles nogmaals om en laat de komkommer ten minste een
half uur staan zodat hij een gedeelte van zijn vocht vrij geeft waardoor er een friszure marinade ontstaat.
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water.
Snijd intussen de lavas fijn.
Stapel daarvoor steeds 6 blaadjes op elkaar, rol ze op en snijd het rolletje in smalle reepjes, draai ze een kwart slag en snijd de reepjes in korte stukjes zodat het lavasblad middelfijn is gesneden.
Snijd de overige blaadjes op dezelfde wijze middelfijn.
Giet de aardappels af in een vergiet en bewaar iets van het kookvocht.
Doe de aardappels terug in de nog warme pan en stamp ze met een pureestamper tot een rulle puree; het is lekker als er hier en daar nog een klein klontje aardappel te zien/proeven is.
Roer er met een houten lepel twee eetlepels van het achtergehouden kookwater door, vervolgens de olijfolie en tot slot de julienne van komkommer, tuinkers (zonder de steeltjes), crème fraîche, de marinade en het lavasblad.
Mocht de stamppot te dik zijn - dat is afhankelijk van het gebruikte aardappelras dat meer of minder bloemig kan zijn - roer er dan nog een eetlepel van het kookvocht door of zoveel als nodig is om de gewenste dikte te krijgen.
Proef de stamppot op zout en maal er royaal peper over.
Serveer deze lauwwarme zomerse stamppot met bijv: (geroosterde) ribkarbonades of kalfskoteletten, sausijsjes, gebakken zalm of schol, gebakken camembert of andere kaasplak, gepocheerde eitjes.

Dit zomerse stamppotje past bij vlees, vis, kaas en ei.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug