Jachtschotel met stoofvlees - I

Jachtschotel met stoofvlees

  • 1 kg sukadelappen
  • 40 cl runderbouillon, van blokje
  • 2 eetl. azijn
  • 1 theel. suiker
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 2 eetl. bloem
 
  • klont boter
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 grote zure appel
  • 2 uien
  • 400 g wortel
  • 250 g champignons
  • snuf kaneel
  • 800 g aardappelpuree

Snijd het vlees in blokjes en meng in een kom met de bloem.
Verhit een flinke klont boter in een pan en bak het vlees rondom aan.
Hak de uien fijn en voeg toe aan het vlees.
Schenk de azijn erbij en voeg de tomatenpuree en suiker toe en roer er doorheen.
Blus af met bouillon.

Jachtschotel met stoofvlees
Jachtschotel met stoofvlees
Jachtschotel met stoofvlees
Jachtschotel met stoofvlees

Doe de laurier en kruidnagel erbij en laat 1½ uur stoven.
Bak ondertussen de champignons in een aparte pan en snijd de wortel in stukjes.
Voeg toe aan het stoofvlees en laat nog eens 2 uur stoven.
Proef of de stoof goed op smaak is en of het vlees zacht is.
Maak ondertussen de aardappelpuree en snijd de appel in ringen en verwarm de oven op 200 °C.

Jachtschotel met stoofvlees
Jachtschotel met stoofvlees
Jachtschotel met stoofvlees
Jachtschotel met stoofvlees

Doe het stoofvlees in een ovenschaal.
Verdeel de helft van de appelringen er over.
Dek af met puree en verdeel hier de andere helft appelringen over.
Bestrijk de bovenzijde met een beetje boter en bestuif met een beetje kaneel.
Zet de ovenschaal 25 minuutjes in de oven.

Bron: Leuke Recepten


Jachtschotel met stoofvlees - II

Jachtschotel met stoofvlees

voor 4 à 5 personen

  • 35 cl rode wijn
  • 750 g sukade- of runderlappen
  • 250 g wortels
  • 125 g spekjes
  • 100 g roomboter
  • 10 jeneverbessen
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
 
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 appels, Elstar of Goudreinet
  • 2 plakken ontbijt- of peperkoek
  • 1 kg aardappelen
  • 5 eetl. melk
  • 1 ei
  • 1 eetl. koek- of speculaaskruiden
  • 1 à 2 eetl. bloem
  • 3 eetl. paneermeel, of beschuit
  • ½ theel. nootmuskaat
  • zout

Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn.
Snijd ook de wortels in ringen.
Zet even apart.
Snijd de sukade- of runderlappen in hapklare stukken en bestrooi met bloem.

Jachtschotel met stoofvlees

Schud het overtollige bloem van het vlees.
Neem een ruime (stoof)pan en smelt de helft van de roomboter.
Schroei het vlees in enkele minuten rondom dicht.
Voeg nu de spekjes toe samen met sjalot, knoflook en wortel.
Bak alles al omscheppend enkele minuutjes mee.
Voeg nu de jeneverbessen toe (even kneuzen met de bolle kant van een lepel), koek- of speculaaskruiden en een flinke snuf peper en zout.
Schep alles even goed om.
Schenk nu de rode wijn over het geheel en roer even goed door.
Voeg ook de laurierblaadjes toe.

Jachtschotel met stoofvlees

Laat het geheel nu met deksel op de pan circa 2 á 2½ uur sudderen.
Verwarm een half uurtje van te voren de oven op 220 °C.
Voeg nu ook de in blokjes gesneden ontbijtkoek toe aan het vlees en meng door het geheel.
Dit zorgt voor extra binding.
Laat even verder sudderen met deksel op de pan.
Maak ondertussen de aardappelpuree door 1de aardappels 20 minuten te koken en deze vervolgens fijn te stampen samen met de melk, ei, nootmuskaat en een flinke snuf zout.
Roer op het laatst nog de resterende boter door het geheel voor extra smeuïge puree.

Jachtschotel met stoofvlees

Snijd de appels in kleine stukjes en meng deze eveneens door de aardappelpuree.
Neem een ovenschaal en schenk het stoofvlees over de bodem.
Het mag best nog wat vochtig zijn.
Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen.
Bedek vervolgens met de aardappelpuree.
Strooi paneermeel over de aardappelpuree voor een mooi korstje en zet het geheel ongeveer 20 à 5 minuten in de voorverwarmde oven.

Bron: Smaakmenutie

Terug