Irish stew - I

irishstew (8K)
Ierse hutspot
  • ½ kg aardappelen
  • 500 g winterpeen
  • 1 kleine groene kool
  • uien
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g mager lamsvlees of runderlappen
  • 25 g boter
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje
  • of 1 flinke eetl. tijm en 1 eetl. gehakte peterselie

Spoel het vlees af en dep het droog met keukenpapier.
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees aan beide zijde bruin.
Haal het vlees uit de pan en bak de in ringen gesneden uien in 5 minuten voortdurend om scheppend glazig.
Haal de uien uit de pan.
Voeg 2 dl water bij de boter en leg het vlees terug in de pan.
Laat het vlees 1½ uur sudderen op een laag vuur en voeg daarna de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen, uien en groenten toe.
Laat het geheel met het tuinkruidenbouillonblokje nog 25 minuten doorkoken.
Voeg zonodig nog wat water bij als je bang bent voor droog koken.
Als alles gaar is:
Neem het vlees uit de pan en giet het overtollige vocht af en meng de hutspot.
Maak de hutspot op smaak met zout en peper.
Je serveert de hutspot op warme borden met in de hutspot een kuiltje met pittige jus.
Wanneer je geen liefhebber bent van lamsvlees, kunt je de hutspot ook maken met riblappen.
of een bal gehakt met pittige mosterd.

Zeemanseten


Irish stew - II

Ierse hutspot

  • 1 kg runderstooflappen
  • 2 flinke uien
  • 2 winterwortelen
  • 3 stelen bleekselderij
  • 3 eetl. bloem
  • 4 eetl. olie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • ¾ liter vleesbouillon uit pot of tabletten
  • 1 Thl gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 flinke aardappelen

Snijdt het vlees in niet te kleine stukken.
Snijdt de uien in halve ringen, de geschraapte winterwortel in plakjes en de bleekselderij in halve boogjes.
Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de stukjes rundvlees bij.
Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past
en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op een hoog vuur rondom bruin.
Schept ze met een schuimspaan uit de pan.
Voeg zonodig nog een scheutje olie toe en laat de ui de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
Voeg de bouillon, tijm en laurier toe en breng aan de kook.
Schep het vlees erdoor en zet met het deksel op de pan 1 uur in de voorverwarmde oven.
Snijdt intussen de aardappelen in blokjes van circa 3 x 3 cm en schep ze door het vlees.
Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven.
Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
Verwijder zo veel mogelijk de laurierblaadjes.
Dit is een complete maaltijd.

Zeemanseten


Irish stew - III

irish_stew (5K)

  • 4 grote bloemige aardappelen
  • 8 stukjes lamsschenkel (1 kg lamsragout)
  • 2 wortelen
  • 2 rapen
  • 1 selder
  • 2 uien
  • 40 g boter
  • kruidentuiltje
  • 1 eetl. gehakte peterselie
  • 1 eetl. komijn in poeder
  • peper
  • zout

Verwarm de boter in een flinke pan en kleur er de stukjes lamsvlees in.
Kruid met peper en zout.
Voeg de gesneden ui toe en bak kort mee.
Snijd intussen de selder, wortelen, raapjes en aardappelen in gelijke delen en meng dit, samen met het kruidentuiltje, de peterselie en de komijn, bij het vlees.
Overgiet het geheel met water tot alles netjes onder staat, maar ook niet meer, en laat op een zacht vuur minstens één uur pruttelen.
Breng op smaak met peper en zout, en serveer in diepe borden.

Bron: Patapas


Irish stew - IV

  • 2 grote uien
  • 250 g riblap
  • 1 eetl. vloeibare margarine
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 dl bruin (guinness) bier
  • 1 dl bouillon
  • 400 g aardappelen
  • 400 g winterwortels
  • tijm

Maak de uien schoon en snijd ze in halve ringen.
Snijd het vlees in blokjes.
Bak het vlees in de hete margarine bruin.
Strooi er peper en een beetje zout over.
Bak de uien kort mee.
Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en voeg ze toe aan het vlees.
Giet het bier en de bouillon er bij.
Stoof het vlees met een deksel op de pan 2 uur op klein vuur.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Maak de winterwortels schoon en snijd ze in plakken.
Doe de aardappelen en de plakken wortel in de pan en stoof het geheel in nog 20 minuten verder gaar.
Maak op smaak met wat tijm.
Verwijder de laurierblaadjes met de kruidnagel.

Bron: Voedingscentrum

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug