Indische paksoistamppot met gehaktballetjes

voor de balletjes:
  • 300 g rundergehakt
  • 1 eidooier
  • 2 eetl. ketjap
  • 1 eetl. mosterd
  • 1 theel. komijnpoeder
 
  • 1 theel. gemberpoeder
  • een snufje kaneel
  • 1 theel. sambal
  • zout en peper uit de molen
  • 1 eetl. boter
voor de stamppot:
  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 1 grote ui
  • 2 preien
  • 1 struik paksoi
  • 1 eetl. zonnebloemolie
 
  • 1 - 2 eetl. sambal badjak
  • ½ dl magere melk
  • 100 g taugé
  • 25 g boter
  • peper en zout uit de molen

Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen, behalve de boter door elkaar en vorm er 4 balletjes van.
Bak ze in een pan met dikke bodem in de boter rondom bruin, blus af met een scheutje water en laat ze, met het deksel half op de pan, in ± 15 minuten garen.
Kook intussen de aardappelen in gezouten water gaar.
Snipper de ui en snijd de prei en de paksoi in heel dunne reepjes.
Fruit de ui in de olie glazig, voeg de sambal toe en bak de prei hierin omscheppend 2 minuten.
Roer de melk erdoor, warm goed door, zodat alle vocht verdampt en schep de taugé erbij.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Schep het preimengsel en de boter erdoor en op het laatst ook de rauwe reepjes paksoi.
Serveer direct met het gehakt.

Variatietips:
Bak de prei met een geperst teentje knoflook en 1 theelepel kerriepoeder.
Vervang voor een vegetarische variant de gehaktballetjes door een handje emping.
Maak er atjar ketimoen bij:
Snijd ½ komkommer in maantjes en ½ rood pepertje in reepjes en roer er 5 eetlepels azijn, 2 eetlepels gembersiroop en een snufje komijn door.
Zwak eventueel af met een scheutje water en laat het een uurtje intrekken.

Bron: Astrid Veltman

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug